RU  UA

Протести ФОП у Києві і нова підозра Януковичу - головні новини 28 січня

У Києві відбувся масштабний марш підприємців, Державне бюро розслідувань оголосило підозру президенту-втікачу Віктору Януковичу, а Верховна Рада України знову провалила голосування щодо призначення Юрія Вітренка міністром енергетики. Про це і не тільки - у підсумковому випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Протести підприємців у Києві

Підприємці знову зібралися на масштабну акцію протесту в Києві. Від самого ранку на Майдані Незалежності перебували кілька сотень активістів та стільки ж правоохоронців. Цього разу учасники "податкового Майдану" вирушили маршем не до урядового кварталу, а до Конституційного суду, представництва Європейського Союзу та посольства США, де передали власні вимоги.

Протяжність маршруту протестувальників становила майже 10 кілометрів. Колона підприємців ішла не лише тротуарами, а й проїжджими частинами. Через це центральні вулиці столиці застрягли в заторах.

Масштабна акція закінчилася надвечір. Утім підприємці запевнили, що якщо їхні вимоги не почують, то вони прийдуть під ці ж установи знову.

Нова підозра Януковичу

Державне бюро розслідувань оголосило підозру президенту-втікачу Віктору Януковичу. За даними слідчих, він дозволив Чорноморському флоту Російської Федерації базуватися в Криму ще 25 років.

Йдеться про підписання "Харківських угод" у 2010 році. Саме тоді Янукович під приводом отримання знижки на газ уклав угоду між Україною та Росією. Документ дозволив збільшити чисельність військ та наростити російську військову техніку на українській території, що в подальшому призвело до підривної діяльності проти України.

Починаючи з 20 лютого 2014 року, російські моряки разом із "зеленими чоловічками" окупували Крим.

Вітренка знову не призначили міністром енергетики

Верховна Рада України вже вдруге провалила голосування щодо призначення Юрія Вітренка віце-прем'єр-міністром міністром енергетики. Про це призначення говорять уже декілька тижнів. Минуле голосування в парламенті відбулося у грудні 2020 року. Тоді голосів народних депутатів забракло - необхідної кількості не знайшлося навіть серед монобільшості.

Перед повторним голосуванням президент України Володимир Зеленський з'явився на зборах фракції "Слуга народу". Більшість у політичній силі висловилися на підтримку Юрія Вітренка. Утім деяких представників фракції його кандидатура досі не переконала. За Вітренка проголосували 204 нардепи, проти - 45, а ще 62 - утрималися. Не голосували 38 народних обранців.

Сам Вітренко продовжувати боротьбу за пост віце-прем'єр-міністра міністра енергетики не планує. Він має намір покинути посаду т.в.о. міністра енергетики, поїхати до родини та займатися приватним бізнесом. Конкретних імен нових кандидатів у парламенті поки не називають.