RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Виплата 150 тисяч заробітчанам: експерт озвучив головні недоліки програми

Українська влада вирішила роздати трудовим мігрантам за 150 тисяч гривень на відкриття свого бізнесу в Україні. Однак проблема не тільки в грошах.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Експерт з економічних питань Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян не надто оптимістично оцінює ефективність даної програми. Справа в тому, що просто дати грошей на відкриття бізнесу мало.

"Само по собі відкриття бізнесу - це набагато складніше, ніж виїхати за кордон працювати. Часто при відкритті своєї справи ти інвестуєш більше, ніж отримуєш. І в майбутньому бізнес може приносити набагато менше доходів, ніж трудовий мігрант заробляв би за кордоном. Не все так просто і з нашим правовим законодавчим полем і державними інститутами", - говорить він.

Експерт додав, що при відкритті нового бізнесу не виключені проблеми з контролюючими органами.

"Також карантинні обмеження сильно впливають на ведення бізнесу і вкладення коштів в нього. І ще однією проблемою є культура ведення бізнесу. У нас мало дати гроші людям, їх все ж треба навчити як вести бізнес", - зазначив він.

Ще одна проблема полягає в тому, що ті, хто виїхав за кордон і працює там на постійній основі, навряд чи повернуться в Україну. Тому битва повинна йти саме за сезонних працівників, а їм набагато важче довести факт своєї роботи за кордоном.

"У зв'язку з цим, якщо програмою скористається хоча б один відсоток від заявленого, це вже буде успіхом", - вважає Єгор Киян.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Заробітчанам роздадуть по 150 тисяч: хто може отримати гроші і на що.