RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25-річчя української антарктичної станції: в мережі показали історичні фото

У суботу, 6 лютого, виповнюється 25 років від дня заснування української антарктичної станції "Академік Вернадський", де зараз перебуває 25-та ювілейна наукова експедиція.

Про становлення української станції в Антарктиді розповіли на сторінці Національного антарктичного наукового центру у Facebook.

6 лютого 1996 року відбулась передача антарктичної станції "Фарадей", яка належала Великій Британії, Україні. Тоді над станцією було піднято український прапор і вона отримала своє нове ім’я – "Академік Вернадський".

Сьогодні станція має майже такий самий вигляд, як на фото 25-річної давнини з архіву геофізика 1 УАЕ Володимира Бахмутова.

На станції був встановлений унікальний спектрофотометр Добсона 031 "Дафні". Завдяки даним, які були отримані саме на цьому приладі, британські дослідники Джон Шенклін, Джо Фарман та Браєн Гардінер у 1985 році відкрили світу явище озонової діри.

На фото керівник 1 УАЕ Геннадій Міліневський біля спектрофотометра Добсона 031 "Дафні".

Також в Національному антарктичному науковому центрі показали унікальну реліквію - монету в 1 фунт стерлінгів. Як відомо, Велика Британія безкоштовно передала Україні свою антарктичну станцію "Фарадей". Коли англійські колеги українських вчених попрощалися перед відправленням на "велику землю", останній бейзкомандер "Фарадея" Данкан Хейг жартома зажадав символічну плату за станцію і отримав від першого керівника української станції Геннадія Міліневського 1 фунт стерлінгів.

"Я дістав з кишені один фунт і віддав Хейгу. Той вмить побіг до майстерні, вхопив інструменти і тут же "вмурував" монету в дерев’яну стільницю бару "Фарадей", - згадує керівник 1 УАЕ, геофізик Геннадій Міліневський.

Підпис під монетою було викарбовано наступного дня, тож у ньому зазначена дата не 6 лютого, а 7 лютого 1996 р.

Варто зауважити, що українські вчені завжди брали активну участь у науково-дослідницькій праці з вивчення Південного полюса Землі. Але після розвалу Союзу Росія оголосила себе правонаступницею володіння антарктичними станціями колишнього СРСР і категорично відмовила Україні в передачі навіть однієї з них.

У листопаді 1993 року Велика Британія поширила серед посольств інформацію про бажання передати свою станцію Фарадей на острові Галіндез Аргентинського архіпелагу одній із "неантарктичних" держав. Україна досить швидко зорієнтувалася в ситуації й не упустила шансу повернення в Антарктиду. Вже в листопаді 1995 і лютому 1996 на станцію Фарадей прибули дві групи українських зимівників, і команда з 12 осіб почала роботу.

Відтоді Національний антарктичний науковий центр щороку відправляє на станцію наукові експедиції. Наразі там перебуває 25-та ювілейна експедиція.

Як повідомляв "Апостроф", у січні Україна відправила чергову сезонну експедицію в Антарктиду. На станцію "Академік Вернадський" вирушили вчені та технічні фахівці.