RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Українців стає менше щомісяця: експерт назвала причини скорочення населення

В Україні існують проблеми з демографією - це коротка тривалість життя українців і низька народжуваність.

Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" розповіла провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАНУ Лідія Ткаченко.

За її словами, найчастіше звертають увагу на народжуваність, проте основна проблема - коротка тривалість життя. Вона тягнеться ще з радянських часів, а стабільної динаміки зростання немає до сих пір.

"Багато людей помирає навіть в працездатному віці, особливо чоловіки, тому велика різниця між кількістю жінок і чоловіків. Звичайно ж, проблема і в дуже низькій народжуваності, однією з найнижчих в Європі", - зазначила Ткаченко.

Вона підкреслила, що в Україні у людей не вистачає впевненості в завтрашньому дні, що впливає на низьку народжуваність.

Ткаченко сказала, що ситуація в Україні схожа на ситуацію в Молдові, Білорусі, Росії, а також в країнах Балтії, при тому, що вони вже давно в Євросоюзі.

За даними Держстату, за рік населення України зменшилося на 300 тисяч осіб. Станом на 1 грудня 2020 роки кількість українців становить 41 мільйон 630 тисяч осіб.

Як повідомляв "Апостроф", щороку в Україні пенсіонерів стає більше, через що з часом брак робочих рук буде рости. У зв'язку з тим, що покоління 90-х і 2000-х в півтора разі менше, ніж людей старшого покоління, в доступному для огляду майбутньому країну чекає катастрофічна ситуація з пенсіями.