RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

В Україні посилили покарання для паліїв трави і любителів пікніків

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що передбачає підвищення штрафів за підпалювання трави, розведення багать в недозволених місцях, і інші порушення, який Верховна Рада ухвалила 3 лютого.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Відзначається, що закон "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки", спрямований на посилення захисту навколишнього середовища, запобігання пожежам в природних екосистемах, підвищення ефективності управління та контролю в цій сфері, посилення адміністративної відповідальності за порушення правил пожежної безпеки.

Зокрема зростають розміри штрафів:

  • за порушення правил пожежної безпеки на залізничному, морському і річковому транспорті;
  • за порушення вимог пожежної безпеки, а також за використання пожежної техніки та засобів пожежогасіння не за призначенням;
  • за початок роботи новостворених підприємств без зареєстрованої декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки.

Крім того, збільшуються штрафи за невиконання законних вимог представників центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту та контролю за станом захисту територій від надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру.

Закон вступає в силу на наступний день після опублікування.

Разом з тим, як повідомляє прес-служба ДСНС Закарпатської області, з приходом незначного потепління різко збільшилася кількість пожеж в екосистемах регіону.

Так, з 20 пожеж, що виникли в області минулими вихідними, в 12 випадках горіла суха трава та чагарники. Вогнем знищено понад 7 га сухої рослинності.

"Подібні пожежі відбуваються виключно через людський фактор: саме через потепління закарпатці активно почали наводити порядок на присадибних і дачних ділянках, намагаючись позбутися сухої рослинності шляхом її спалювання, таким чином завдаючи непоправної шкоди екології, фауні і флорі", - відзначили рятувальники.

Нагадаємо, навесні 2020 року підпалювання сухої трави стало причиною масштабної пожежі в Чорнобильській зоні.