RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Археологи виявили останки собаки, що жила 10 тис. років тому, і дізналися важливу таємницю: фото

Археологи знайшли в печері на узбережжі Аляски фрагмент кістки собаки віком 10 200 років. Він може розповісти про міграцію первісних людей в Північну Америку з Євразії.

Про це пише sciencemag.

Собака померла під час кінця льодовикового періоду. Її кістка є найстарішим підтвердженим слідом існування одомашненої собаки в Америці.

Залишки старої американської собаки підтверджують ідею про те, що собаки супроводжували перших людей, які ступили на ці континенти, і що обидва подорожували там уздовж узбережжя Тихого океану.

Геном собаки показав, що він був тісно пов'язаний з першими відомими собаками, які, на думку дослідників, були одомашнені в Сибіру близько 23 000 років тому. Грунтуючись на кількості генетичних відмінностей між собакою з Аляски і її сибірськими предками, команда вчених дійшла висновку, що дві популяції розділилися 16 700 років тому.

Це ключ до розгадки того, що собаки і люди покинули Сибір і прийшли в Америку за тисячі років до того, як почали танути льодовики Північної Америки.

Раніше дослідники були переконані, що люди вперше потрапили до Америки близько 12 000 років тому. Саме тоді почали танути товсті льодовики, що покривали більшу частину Північної Америки. Це відкрило коридор, по якому люди могли відправитися з Сибіру через нині затоплену землю в Беринговому морі, а потім до Північної Америки на полювання на мамонта і іншу крупну дичину.

Але за останнє десятиліття археологи показали, що люди, можливо, почали переселятися в Північну Америку набагато раніше. Осколок собачої кістки підтверджує цю гіпотезу.

Раніше ми розповідали, що археологи в Британії виявили наконечник списа, якому 3 тисячі років.