RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Батьківська субота 2021: традиції і заборони в цей день

Українці разом з іншими православними християнами традиційно відзначають батьківську суботу за тиждень до початку Великого посту, який розпочнеться 15 березня.

"Апостроф" з нагоди особливого дня публікує добірку традицій і заборон.

Історія

Батьківська субота - це день, коли по-особливому поминають в молитві померлих близьких людей. Щороку Мясопустна суботу випадає на різні дати, оскільки все залежить від початку Великого посту, який починається в цьому році з 15 березня.

"Батьківськими" днями вони почали називатися, адже православні християни молитовно поминали насамперед своїх покійних батьків. Традиційно в цей день церква здійснює поминання всіх хрещених християн, а прихожани моляться за всіх покійних, незалежно від їх особистої близькості.

Традиції

Під час заупокійного богослужіння віруючі подають записки за упокій з іменами близьких померлих. Також віруючі шанують в цей день традиції предків і приносять до церкви їжу на "канон". Йдеться про пісні продукти і вино, які необхідні для проведення літургії. Потім ці продукти роздають малозабезпеченим людям або віруючим з приходу.

В батьківську суботу спершу потрібно відправитися на молебень до церкви, а потім - на кладовище.

Заборони

В батьківські суботи заборонено зловживати алкоголем, а на могилах покійних не можна залишати спиртні напої і сигарети.

Під час православного свята віруючим забороняють відмовляти в милостині нужденним і не варто піднімати загублену річ. Якщо у вас на кладовищі щось впало, то це неспроста, і краще цю річ залишити покійним. Біля могили не можна говорити фразу "До побачення", адже це обіцяє швидку "зустріч" з померлими.

Раніше ми розповідали, що можна і не можна їсти українцям під час Великого посту.