RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Перший день Масляної: традиції, обряди і заборони, які потрібно знати

У понеділок, 8 березня, починається стародавнє свято Масляна, яке зібрало в собі християнські і поганські традиції. Вона триватиме до 14 березня, а на наступний день у християн східного обряду починається Великий піст.

З Масляною 2021! Красиві листівки і кращі привітання у віршах і прозі

"Апостроф" розповідає про традиції, обряди і заборони Масляної.

Масляну відзначали ще давньосхідні слов'яни. Свято символізувало закінчення зими і прихід весни - пори родючості і життя.

У православ'ї тиждень Масляної, який передує Великому посту, називають Сирна седмиця. Дата свята плаваюча, вона залежить від Пасхи. Перший день свята - завжди понеділок, він називається "Зустріч". Ця назва пов'язана не тільки із зустріччю самого масляного тижня, але і з тим, що за старих часів у понеділок невістка йшла вранці до батьків, а ввечері її забирали батьки чоловіка.

Багато традицій святкування Масляної збереглися і сьогодні. Найпоширеніша з них - пекти і поїдати млинці. Раніше млинець вважався не тільки символом сонця, а й поминальним хлібом. Наші предки залишали їх на горищі, щоб пригостити предків, а також роздавали на вулицях жебракам.

У цей останній тиждень перед постом вживається багато жирної їжі - звідси і назва "Масниця". Однак м'яса вже їсти не можна. Але ось яйця, риба, молочні продукти дозволені в достатку.

Крім того, в перший день масляного тижня було прийнято ходити в гості, спілкуватися і допомагати один одному готувати святкове частування.

Саме в понеділок робилося опудало, яке спалювали в останній день гулянь. У його виготовленні повинен був взяти участь кожен член сім'ї. Його робили з соломи, гілочок, старої тканини. Ця традиція також збереглася донині. Зараз опудало символізує зиму, яку "проводжають", спалюючи його.

Що не можна робити в Масляну

  • Ті, хто дотримується церковних традицій виключають зі свого раціону м'ясо
  • Не можна сваритися з близькими, скандалити і пліткувати
  • Не можна залишати безлад в будинку - він буде панувати цілий рік
  • У перші три дні Масляної можна прати і прибирати в будинку, а от починаючи з четверга - тільки веселитися і святкувати.

Раніше "Апостроф" розповідав, що прийнято готувати на Масляну - це не тільки млинці.