RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Володіє небезпечними властивостями: вчені розкрили особливості південноафриканського штаму COVID-19

Виявлений в минулому році в Південно-Африканській Республіці варіант коронавірусу має особливі властивості, які дають йому можливість більш ефективно проникати в організм людини, з більш високою швидкістю охоплювати популяцію і слабше реагувати на спроби імунітету знищити його.

Про це пише видання Nature.

"Південноафриканський" штам, який був виявлений в ПАР в грудні 2020 року, в найкоротший час поширився в деяких частинах континенту і вже до кінця року він домінував над іншими штамами.

Міжнародний колектив генетиків провів дослідження, в ході якого вчені дійшли висновку, що цей варіант вірусу зародився відразу після початкової стадії епідемії в одній з провінцій ПАР. Друга хвиля захворювання була значно потужнішою за першу через швидке поширення в Південній Африці нового штаму.

Медики проаналізували 2882 повних геноми нового коронавірусу і з'ясували, що "спайковий" білок, який забезпечує вторгнення вірусу в клітини, отримав вісім мутаційних змін. Одна з цих мутацій характерна і для "британського" вірусу. Інша мутація робить "південноафриканський" штам надзвичайно стійким до впливу антитіл. Як вважають генетики, це може вплинути на здатність вакцин, спрямованих на ключовий білок, який повинен протистояти поширенню хвороби.

За словами вчених, їм ще належить вивчити всі властивості нового варіанту коронавірусу. Однак вже зараз ясно, що "південноафриканський" штам здатний спровокувати зростання захворювань серед молоді і привести до серйозних патологічних процесів.

Як повідомляв "Апостроф", станом на 4 березня в Україні зафіксували два випадки зараження британським штамом коронавірусу.