RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Відправляють на домашній стаціонар: як в Україні "кинули" інвалідів під час карантину

Під час карантину люди з інвалідністю потрапили в безвихідну ситуацію - відповідно до постанови уряду державним і комунальним установам заборонено проводити планові госпіталізації, а тому люди з інвалідністю не можуть отримати направлення на МСЕК, оформити групу інвалідності і державну допомогу і пільги.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

На спеціальній "гарячій лінії" Мінсоцполітики, яка працює для консультацій людей з інвалідністю і повинна сприяти дотриманню прав людей з інвалідністю, роз'яснили ситуацію.

"Порядок при призначенні групи по інвалідності залишається незмінним, навіть з огляду на те, що зараз карантин. На початку карантину урядом було ухвалено рішення про підтримку осіб з інвалідністю, які вже мали групу. Для них перепризначення соціальних виплат стало автоматичним. Інша справа, якщо ви вперше звернулися. Автоматичного перепризначення тут бути не може. Зверніться краще в департамент охорони здоров'я в вашому місті. Можливо, ви можете звернутися до МСЕК пізніше, коли буде відновлено роботу комісій", - пояснили у відомстві.

Насправді, в деяких регіонах України робота МСЕК і не зупинялася, а просто перейшла в дистанційний режим. Але знову ж таки, навіть на дистанційці МСЕК працювали з українцями, у яких вже була оформлена група. Разом з тим, оформлення статусу вперше через процедуру госпіталізації ніхто не відміняв.

Коли ж настане це "пізніше", після якого заклади охорони здоров'я увійдуть в звичний ритм роботи - сказати важко. Більш того, для багатьох хворих, які потребують соціальної підтримки, "пізніше" може так і не настати. Наприклад, онкохворий пацієнт може стати непрацездатним в останні півроку-рік свого життя. І, не маючи можливості оформити групу, він буде позбавлений навіть мінімальної допомоги від держави для полегшення своїх страждань.

А скільки ще триватиме пандемія коронавірусу, стільки, очевидно, і діятиме заборона на планову госпіталізацію.

"Звертайтеся до свого сімейного лікаря, тому що в одних випадках стаціонар не потрібен, все залежить від ваших показань, а в інших випадках вони роблять стаціонар на дому і обстеження в амбулаторних умовах. Стаціонар зараз не завжди працює в такій класичній формі, як було раніше. Вирішуйте ці питання зі своїм сімейним лікарем", - пояснили "Апострофу" у столичному департаменті охорони здоров'я.

Виходить, що пройти госпіталізацію і отримати направлення на МСЕК можливо, не виходячи з дому? Не зовсім. Самі сімейні лікарі дивуються, як можливо організувати стаціонарне лікування в домашніх умовах.

"Я вперше чую щодо домашнього стаціонару, - каже сімейний лікар Владислав Ващенко. - Якщо для оформлення групи, то все одно ж потрібна лікувально-консультативна комісія (ЛКК). Людину повинен оглянути не один фахівець з цієї комісії, а потім з цього висновку відбувається виписка документації для оформлення інвалідності. Максимум, що може входити в домашнє лікування - це спостереження за пацієнтами після перенесеної хвороби, наприклад, інсульт. У такому разі сімейний лікар може консультувати на дому, але все одно ми потребуємо консультацій і інших фахівців".

Детальніше про ситуацію з соціальною підтримкою осіб з інвалідністю, читайте в матеріалі "Апострофа": "Скандаль або плати: як держава "кинула" інвалідів на карантині".