RU  UA  EN

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 травня

Всі новини

Весна готує українцям масу "сюрпризів": синоптики дали прогноз до кінця травня

В Україну повернулися морози, справжнього весняного тепла чекати доведеться ще довго.

Заввідділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Вазіра Мартазінова повідомила, що і квітень і травень принесуть мінливу погоду з великою, навіть екстремальною, кількістю опадів, пише "Сегодня".

Вона уточнила, що сезонні прогнози погоди відрізняються від прогнозів на кілька днів. Вони враховують не стан атмосфери, а її циркуляцію. Тобто, які великомасштабні циркуляційні процеси будуть переважати, де будуть формуватися повітряні маси, куди вони будуть переміщатися, як довго затримуватися на певній території.

Як прогнозує народний синоптик Леонід Горбань, в кінці другої третини березня можливий сніг з дощем і нічними морозами до -3 градусів. А ось останні 10 днів березня будуть теплими, ближче до квітня "запахне весною" по-справжньому.

Однак тепло продовжиться недовго. Перший тиждень квітня буде холодним, з нічними морозами до -3 градусів. Потеплішає до кінця першої третини місяця, але почнуться дощі. В районі 15 квітня знову прийде похолодання.

Температурні гойдалки продовжаться всю другу половину квітня: кожні 3-5 днів теплі погожі дні чергуватимуться з прохолодними. Денна температура досягне +20 градусів лише в 20-х числах місяця. Кінець квітня буде дощовим, але середньодобова температура вже не опуститься нижче +12 ... +14 градусів.

А ось травень, за розрахунками народного синоптика, буде теплим, часом жарким і з рясними грозовими дощами. Лише 6-8-го числа після сильного холодної зливи можливо коротке зниження температури до +10 ... +12 градусів вдень.

У північних і східних регіонах в ці дні можливі навіть нічні заморозки, там температура опуститься до 0 градусів. Але вже до 10 травня стрімко потеплішає, і почнеться справжнє літо. У 20-х числах травня повітря буде прогріватися вище 30 градусів. Остання десятиденка місяці подарує комфортну погоду - вдень 25-27 градусів тепла. В останні дні травня дещо похолодає, вдень до +20 ... +22 градусів.

Як повідомляв "Апостроф", раніше синоптики попередили, що в Україні літо 2021 року може виявитися аномальним через вплив Ла-Ниньи - кліматичного явища, що регулярно виникає в тропічних широтах південної частини Тихого океану.