RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Люди починають усвідомлювати: експерт розповіла, чого українці бояться більше, ніж коронавірусу

Карантин в Україні, введений через пандемію коронавірусу, актуалізував головні страхи українського суспільства - люди побоюються інфляції, зростання безробіття, падіння економіки і бідності.

Новий локдаун в Україні: коли можуть ввести, якими будуть обмеження і хто в зоні ризику

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.Птухи, головний демограф України Елла Лібанова.

"Щодо освіти, наприклад, експерти бачать проблему, а спільнота над цим в основному не дуже замислюється, бо тут треба посидіти та подумати. Ось ми з колегами з США готуємо спільний матеріал, і вони були впевнені, що онлайн-освіта зменшує нерівність, але коли я виклала аргументи, про які ми вже говорили, вони погодились. Не думаю, що українці змінять топ проблем. В нас традиційно переживають за те, щоб були нормальні зарплати та нормальні пенсії, є побоювання інфляції, безробіття. Усі ці питання як були на першому місці, так і залишаються", - зауважила Лібанова.

За словами експерта, за час карантину люди усвідомили страшну загрозу пандемії і почали навіть більше боятися бідності, яка є наслідком важкої ситуації в країні, ніж самої хвороби.

"Можливо, тільки зараз починається усвідомлення, що ми маємо результат пандемії в Україні: понад 35 тисяч померлих за минулий рік порівняно з 2019 роком. Але тут треба думати, чи лише коронавірус винен, чи не зовсім розумна реакція влади, не лише української. Я про те, що припинили планові операції, планове обслуговування в медзакладах загалом: або "корону" лікували, або невідкладні випадки. Але ж можна не доводити до невідкладних, якщо вчасно отримувати допомогу.

Тобто, ми отримали зростання смертності від онкології, від серцево-судинних хвороб, адже не лише органи дихання страждають в людей. Я ще чекаю на статистику по віку померлих, вона буде десь влітку, і порівняти її з 2019 роком", - резюмувала Лібанова.

Більше про зміни в суспільстві за час карантину, економічні тренди, психологічні та ментальні наслідки для українців читайте в матеріалі "Апострофа": "Поки всі боролися з "короною", у нас зросла смертність від онкології та серцево-судинних хвороб - Елла Лібанова".