RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Країни ЄС призупиняють використання вакцини AstraZeneca: всі подробиці

Все більшех країн відмовляються від використання вакцини від коронавірусу AstraZeneca через повідомлення про побічні ефекти у вигляді утворення тромбів.

"Апостроф" розповідає, що відомо на даний момент.

Які країни відмовилися від AstraZeneca

15 березня Мінздоров'я Німеччини повідомило, що призупиняє використання вакцини від коронавірусної інфекції виробництва компанії AstraZeneca для перевірки повідомлень про побічні ефекти.

Через кілька годин про подібний крок заявили також Франція, Італія, Іспанія, Словенія, Португалія і Кіпр.

Раніше про повне або часткове припинення використання цього препарату оголошували Нідерланди, Австрія, Данія, Естонія, Латвія, Литва, Болгарія, Ірландія, Люксембург, а також європейські країни, що не входять до Євросоюзу - Норвегія та Ісландія.

Крім країн Європи від використання вакцини відмовилися Індонезія, Демократична Республіка Конго, Таїланд, Південна Африка (там засумнівалися в її ефективності проти місцевого варіанту коронавірусу).

Що говорить компанія-виробник

При цьому компанія AstraZeneca, проаналізувавши інформацію про 17 мільйонів людей, яких вакцинували в Великій Британії і ЄС не змогла знайти доказів утворення тромбів від їх вакцини.

"Ретельний огляд не показав доказів підвищеного ризику легеневої емболії, тромбозу глибоких вен або тромбоцитопенії, незалежно від віку, статі, партії препарату або конкретної країни", - відзначили в компанії.

Що відомо про вакцину AstraZeneca

Вакцину AZD1222 спільно розробляли вчені з Британії (Оксфордський університет) та Швеції (компанія AstraZeneca). Попередні результати дослідження препарату були опубліковані в журналі Lancet в серпні 2020 року. Вони показали, що одноразове введення AZD1222 призводить до чотирикратного збільшення антитіл до шиповидного білку вірусу SARS-CoV-2 у 95% учасників через місяць після вакцинації.

Однак ще на етапі досліджень випробування препарату довелося призупинити через смерть одного з вакцинованих. Тоді медики прийшли до висновку, що його смерть з вакциною не пов'язана і випробування були продовжені.

Що говорить ВООЗ

У Всесвітній організації охорони здоров'я заявили про відсутність задокументованих смертей внаслідок щеплень вакциною AstraZeneca, а також зв'язку між препаратом і утворенням тромбів.

Як наголосила головна наукова співробітниця ВООЗ Сумія Свамінатан, незважаючи на те, що країни почали відмовлятися від вакцини AstraZeneca для вивчення можливих побічних ефектів, в світі не зафіксували жодного смертельного випадку в результаті вакцинації проти COVID-19.

Комітет ВООЗ проведе засідання щодо AstraZeneca

Комітет Всесвітньої організації охорони здоров'я з безпеки вакцин 16 березня проведе засідання, присвячене вакцині від коронавірусу AstraZeneca.

"Комітет ВООЗ з безпеки вакцин розглядав наявні дані в тісному контакті з Європейським агентством лікарських засобів, і його засідання відбудеться завтра (16 березня, - Апостроф)", - заявив гендиректор ВООЗ Тедрос Гебрейесус.

Україна не відмовиться від використання аналога AstraZeneca

В Україні використовують вакцину від коронавірусу Covishield, яка є індійським аналогом вакцини AstraZeneca. На даний момент відмовлятися від неї не планується.

Як заявив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов, ніяких побічних ефектів від використання вакцини в Україні, які могли б привести до зупинки її використання, не спостерігається.

Він наголосив, що Україна навіть не розглядає можливості зупинки вакцинації єдиним зараз в нашій країні препаратом AstraZeneca/Covishield.

Нагадаємо, в Україні на даний момент використовують вакцину від коронавірусу Covishield, яка є індійським аналогом вакцини AstraZeneca.