RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

В Україні розмір пенсії можуть підвищити до 7 тисяч грн: що потрібно знати і хто за це заплатить

Міністр соціальної політики Марина Лазебна розповіла, яким чином запуск накопичувальної пенсійної системи дасть можливість збільшити розмір середньої пенсії в Україні до 7 тисяч гривень.

Про це вона повідомила в інтерв'ю "РБК-Україна".

За її словами, при сьогоднішніх зарплатах могли б отримувати таку суму в середньому з двох джерел - солідарної та накопичувального рівнів.

"У накопичувальній системі у людини за 35 років, якщо б вона відкладав по 600 гривень, було б півмільйона гривень на рахунку, і це давало б можливість отримувати виплати протягом 15 років в середньому по 3200 гривень. Додати середню пенсію із солідарної системи - 3500 гривень - виходить близько 7000. Це, звичайно, в сьогоднішніх цінах. Ми взяли для розрахунків річну прибутковість в 3% вище інфляції (0,25% на місяць) - це реальний рівень", - пояснила міністр.

Марина Лазебна стверджує, що ресурсами для таких виплат без додаткового податкового тягаря повинні стати ресурси соціальних фондів, крім того, необхідна реформа прожиткового мінімуму, цифровизация соціальної сфери, верифікація виплат.

"Ніхто не знімає з порядку денного економічну складову, потрібно, щоб економіка росла хоча б на 5%, як планується в цьому році. Тому частину необхідного ресурсу ми знайдемо, навівши порядок і реалізувавши реформи в соціальній сфері, плюс зростання економіки, заробітних плат", - відзначила вона.

Міністр також наголосила на важливій ролі накопичувальної системи як додаткового інструменту детінізації.

"Мова йде про паритетну сплату внесків роботодавцем і працівником - по 2%. Наприклад, коли людина має офіційну зарплату 15 000 гривень, платить 300 гривень внеску, в той же місяць на своєму рахунку бачить 600 гривень (другу частину додав роботодавець). Ця сума залежить від розміру її "білої" зарплати. Це досить вагомий аргумент шукати роботу, де вища офіційна зарплата", - вважає Марина Лазебна.

Важливою складовою впровадження накопичувальної пенсійної системи глава міністерства соціальної політики називає зміни життєвої філософії самих українців, яким необхідно прищепити довіру до фінансових установ.

"Якщо зробити так, як ми сьогодні хочемо, людина буде володіти інформацією про свій рахунок, буде вибір, кому довірити свої кошти, буде конкуренція на ринку приватних фондів. Це мультиплікатор, який дасть ефект. Але головне - вибудувати довіру населення. У нас традиційно низька довіра до фінансових установ", - підкреслила вона.

Читайте також матеріал "Апострофа": Ризиків багато, але діватися нікуди: коли в українців з'явиться "скарбничка" на старість.