RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Спалаху COVID-19 могло не бути: як Україна втратила шанс робити щеплення вакцинами Pfizer і Moderna

В Україні вже другий місяць триває вакцинація, але у кампанії дуже низькі темпи і рівень довіри українців.

Експерти розповіли "Апострофу", чому вакцинація в Україні майже провалилася.

Позиції вакцинальноъ кампанії в країні похитнув той факт, що українцям не дали альтернативи у вигляді вакцинації препаратами Pfizer-BioNTech і Moderna, якими прищеплюються в тих же Штатах та Євросоюзі.

"З вакцинацією ситуація жахлива саме через корупцію в МОЗі і, на жаль, через те, що влада займалася "Великим будівництвом" влітку, коли треба було оббивати пороги і домовлятися про партії вакцини, - прокоментував ситуацію Апостроф TV інвестиційний банкір Сергій Фурса. - Деякі країни, наприклад, виграли від того, що у них проводилося дослідження вакцини. Умовно кажучи, якщо б ми в липні домовилися з Pfizer про випробування вакцини в Україні і законтрактували її партії для себе, ситуація була б інша".

Тобто ще минулого літа український уряд і дипломатія повинні були домовитися про прямі поставки вакцин з виробниками. Адже якби Офіс президента законтрактував препарати ще на етапі їх розробки, то вакцинальна кампанія, очевидно, почалася б в нашій країні не в кінці лютого, а в кінці ще минулого року. І, як наслідок, такого спалаху пандемії, яка спостерігається в країні зараз, можна було б уникнути.

За словами експерта-міжнародника Геннадія Друзенко, країни, які нічим не краще за Україну, почали вакцинацію раніше. "Класичний приклад - Сербія, яка не є членом ЄС і знаходиться в тому ж статусі, що і Україна, але вакцинувала на один мільйон населення людей більше, ніж будь-яка країна ЄС. Досить подивитися на Сербію, щоб зрозуміти, як потрібно було це робити. А ця країна не входить ні в ЄС, ні в НАТО не є супербагатою країною, але результати відрізняються просто разюче ".

Гудзенко відзначає, що зараз дефіцит вакцини на ринку. Більшість країн домовлялися, коли вакцина ще була тільки в розробці.

"Це було певне інвестування. А сьогодні ми бачимо, що навіть Велика Британія і ЄС ведуть по суті вакцинальні торгові війни. Залишається шукати тільки залишки вакцини в тих країнах, які майже вакцинували своє населення. Але знову-таки, це стане актуальним ближче до літа тільки. Вакцини просто немає на ринку", - додає Геннадій Друзенко.

Читайте також: Чому українці не поспішають вакцину­ватися від коронавірусу: 5 головних причин