RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

В України можуть виникнути серйозні проблеми з вакциною Pfizer: названо причини

Через те, що вакцину від коронавірусу виробництва Pfizer, яка має надійти в нашу країну вже 14 квітня, необхідно транспортувати і зберігати при температурі від -60 до -80 градусів, в Україні можуть виникнути з нею певні проблеми.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Теоретично база для прийому вакцини Pfizer в Україні підготовлена, але це поки в країні немає препарату. Разом з тим, навіть в Німеччині, де масово вакцинували населення препаратом Pfizer, за повідомленнями ЗМІ, спостерігалися деякі збої в збереженні холодового ланцюга.

Вакцини на платформі нуклеїнових кислот на ринок вийшли первинно. До цього подібних вакцин, розроблених за такою технологією, які застосовувалися б для вакцинації людей, не було.

"Відповідно, вимоги щодо збереження холодового ланцюга вакцин Pfizer відрізняються від вимог щодо транспортування тих вакцин, які використовувалися в світі до цього. Тому враховуючи, що для нас це абсолютно нове, звичайно можуть бути проблеми", - зазначив епідеміолог Сергій Кравченко.

Його колега, епідеміолог Катерина Сояк також прогнозує проблеми з логістикою вакцини.

"Проблеми можуть виникнути і зі звичайною вакциною, але поки ми не говоримо, що очікується критична ситуація, тому що вакцин не так багато. В тій кількості, в якій буде перший транш, у нас буде можливість правильно організувати логістику. Але якщо йтиметься про постачання на всю країну і вакцинації всього населення, як це декларує президент у своєму указі, то тут можуть бути складності ", - пояснила вона.

Однією з них може стати можливість зберігання вакцин приватними компаніями. У дорожній карті МОЗ зазначається, що приватники можуть зберігати до 1,2 мільйонів доз вакцин в місяць. За словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, всі 10 мільйонів доз за контрактом з Pfizer Україна отримає протягом 2021 року.

Перший транш за цим контрактом очікується в травні-червні. Таким чином, якщо вести підрахунок з травня по грудень, то кожен місяць Україна буде одержувати 1 мільйон 250 тисяч доз. А це вже перевищує можливості зберігання вакцини на потужностях приватних підприємств.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Низький градус великої вакцинації: як Україна підготувалася до омріяної Pfizer.