RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Як правильно приймати антибіотики: лікар Комаровський розвінчав популярні міфи

Доктор Євген Комаровський, який раніше сказав, кому необхідна термінова госпіталізація при коронавірусі, розповів про головні поширені помилки, що стосуються антибіотиків.

Про це він написав у своєму Instagram.

Доктор зазначив, що в переважній більшості випадків антибіотики - самостійні і самодостатні ліки. Всі антибіотики, використовувані в амбулаторній практиці (тобто при лікуванні в домашніх умовах) для дітей першого року життя, відносяться до нетоксичних препаратів з мінімумом побічних ефектів. Їх застосування не вимагає додаткового прийому інших ліків.

Комаровський підкреслив, що антибіотики не пригнічують на імунну систему.

Головні міфи:

  • Разом з антибіотиками не треба приймати протигрибкові препарати.

Немає ніяких доказів того, що протигрибкові препарати надають профілактичну дію і зменшують ймовірність грибкової інфекції.

  • Разом з антибіотиками не треба приймати ліки "для кишечника".

Пов'язане з антибіотиками пригнічення корисних кишкових мікробів, виражене настільки, що це вимагає лікування, - явище досить рідкісне. Зустрічається воно при тривалому застосуванні антибіотиків широкого спектру дії, особливо тоді, коли прийом антибіотика супроводжується експериментами з харчуванням - насильницьким годуванням, зловживанням жирною їжею. Проте дієта в поєднанні з припиненням прийому антибіотика - цілком достатнє лікування, оскільки кишкова флора відновлюється дуже швидко.

  • Разом з антибіотиками не треба приймати протиалергічні засоби.

Якщо цей антибіотик викликає алергічну реакцію, його слід негайно припинити і призначити інший препарат. Все, чим може допомогти протиалергічний препарат, - відсунути терміни появи симптомів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Євген Комаровський розкрив головні правила симптоматичного лікування нежиті.