RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Український політв'язень повернувся на батьківщину, фото

Засудженого в Росії за звинуваченням у підготовці терактів в Криму, викладача історії Олексія Чірнія звільнили, він повернувся в Україну.

Про це український омбудсман Людмила Денисова написала в Facebook.

Олексія 7 років незаконно утримували в декількох колоніях суворого режиму на території Російської Федерації - в Магадані, Москві, Ростові-на-Дону. Сьогодні його звільнили з виправної колонії суворого режиму №15, що в місті Батайську Ростовської області.

Денисова підкреслила, що Чірнія етапували на російсько-український кордон під наглядом озброєної охорони для примусової депортації, не дозволивши йому поспілкуватися з матір'ю і батьком, які приїхали зустрічати його в Росію з анексованого Криму.

"Зараз він перетнув російсько-український кордон і прибув в українську частину пункту пропуску "Мілове" Луганської області. Окремо висловлюю подяку українським консулам за злагоджену роботу по супроводу нашого громадянина в Україні. Олексій, вітаю на Батьківщині!" , - додала Людмила Денисова.

Хто такий Чирній Олексій

Чирній Олексій Володимирович — український науковець, викладач військової історії Сімферопольського інституту культури, кандидат історичних наук, з травня 2014 — український політичний в'язень.

Після окупації Криму Росією, 9 травня 2014 року Чирній був затриманий російськими силовиками.

Олексій Чирній вважається четвертим фігурантом "справи Сенцова", у якій, окрім нього, фігурують кінорежисер Олег Сенцов, студент Олександр Кольченко, фотограф Геннадій Афанасьєв. Усіх чотирьох звинувачують у підготовці терористичного акту.

Олексія звинувачували в участі у "терористичному угрупованні", у "терористичних діяннях", пов'язаних із підпалом офісу партії "Єдина Росія", а також у підготовці підриву пам'ятнику Леніна та меморіалу "Вічний вогонь" у Сімферополі.

Нагадаємо, у Росії відпустили політв'язня українського офіцера Гліба Шаблія, а 5 березня він повернувся до Києва.