RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

День матері в Україні: історія свята і головні традиції

В Україні і більшості країн світу у другу неділю травня відзначається Міжнародний день матері - найголовнішої жінки в житті кожної людини. У цей день прийнято вітати і робити подарунки всім мамам і вагітним жінкам.

Кращі привітання з Днем матері: красиві листівки і вірші

"Апостроф" розповідає про історію і традиції Міжнародного дня матері.

Міжнародний день матері відзначається в понад 40 країнах світу, але єдиної дати святкування цього дня немає. У більшості інших країн світу це свято відзначається у другу неділю травня. У Росії, приміром, це свято відзначають в останню неділю листопада.

Історія Дня матері

Відзначення дня всіх матерів бере своє коріння з давньогрецького культу матері. Як світське свято День матері вперше відзначили з ініціативи активістки Джулії Уорд Хоув в 1872 році, але тоді свято не стало популярним. У 1907 році американка Анна Джарвіс виступила з ініціативою вшановувати матерів і звернулася з пропозицією встановити свято на державному рівні. І вже в 1910 році штат Віргінія першим визнав День матері офіційним святом.

У 1914 році в США оголосили другу неділю травня національним святом матерів. Після США свято також визнали в інших країнах, в тому числі і в Україні.

Традиції святкування Дня матері

У Міжнародний День матері традиційно вітають всіх матерів незалежно від віку і дякують їм за материнську працю і любов. Мамам дарують квіти, листівки та подарунки, приїжджають до них в гості.

Якщо ви живете далеко від матері - обов'язково привітайте її по телефону, а якщо поряд - відвідайте свою маму, щоб обійняти і подякувати їй. У свято також вшановують вагітних жінок. У цей день проходять акції та заходи на підтримку матерів.

Як повідомляв "Апостроф", в дні других вихідних травня у 2021 році в Україні відзначають Радоницю і згадують своїх померлих рідних. Влада Києва затвердила перелік маршрутів для перевезення пасажирів до міських кладовищ у поминальні дні.