RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Коли у людей сформується колективний імунітет від COVID-19: інфографіка по країнах

У Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) вважають, що колективний імунітет проти коронавірусу в світі буде досягнений у разі вакцинації 60-70% населення. Початок його формування очікується під кінець року.

Видання "Слово і діло" проаналізувало, як і коли сформується колективний імунітет від COVID-19 в окремих країнах.

Вчені прогнозують, що в Україні колективний імунітет проти коронавірусу буде не раніше 2022 року. Тим часом в Ізраїлі, ОАЕ, Британії він може сформуватися вже в травні цього року.

У КПІ та Інституті епідеміології і інфекційних хвороб вивчили проведення вакцинації і рівень захворюваності у світі і дали прогноз щодо набуття колективного імунітету в різних країнах. Так, країни світу були згруповані у п'ять кластерів.

Перший кластер характеризують високий рівень захворюваності і високі темпи вакцинації. Це США, Ізраїль, Велика Британія, ОАЕ, Чилі та Бутан. За прогнозами вчених, колективний імунітет у цих країнах буде сформований наприкінці другого – початку третього кварталу 2021-го.

У країнах другого кластеру – Західної Європи та Канади – високий рівень захворюваності на COVID-19 і середні темпи вакцинації. Колективний імунітет там може сформуватися наприкінці 2021 – початку 2022 року.

Третій кластер країн відрізняється високим рівнем захворюваності та підвищеними темпами вакцинації. Йдеться про країни Центральної Європи, Туреччина, Уругвай і Марокко, де можуть набути колективний імунітет у середині 2022 року.

У країнах четвертого кластеру рівень захворюваності на коронавірус високий, а темпи вакцинації повільні. До цієї категорії віднесли Україну, Молдову, Росію, Грузію, Мексику, Індію і Бразилію. Колективний імунітет в цих країнах слід чекати не раніше 2023 року.

У країнах п'ятого кластеру низький рівень захворюваності і повільні темпи вакцинації. Це країни Південно-Східної Азії, Австралія, Аргентина і Китай. В цих країнах колективний імунітет зможе сформуватися наприкінці 2022 – початку 2023 року.

Поряд з цим вчені вважають, що Ізраїль, ОАЕ, Велика Британія і Сейшельські Острови можуть сформувати колективний імунітет вже у травні. В Євросоюзі сподіваються до середини літа вакцинувати від коронавірусу 70% населення і таким чином досягти колективного імунітету.

Для довідки: колективний імунітет – це захист від інфекційного захворювання, що виникає завдяки розвитку імунітету у населення в результаті вакцинації або перенесеної хвороби.

Нагадаємо, в Індії серед людей, що перехворіли на COVID-19, почастішали випадки ураження "чорним грибком".