RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

День пам'яті святих жінок-мироносиць: історія свята і традиції

У другу неділю після Великодня православні віруючі традиційно відзначають День пам'яті святих жінок-мироносиць - у цьому році свято випадає на 16 травня.

"Апостроф" розповідає все, що потрібно знати про історію та традиції свята.

День жінок-мироносиць вважається жіночим святом, у цей день прийнято почитати Марію Магдалину, Марію Клеопову, Саломію, Іоанна, Марфу, Марію, Сусанну та інших святих, які йшли за Ісусом на Голгофу. Саме вони були свідками Його розп'яття і страждань, а після поховання прийшли до Гробу Господа, щоб помазати тіло Христа.

Жінки-мироносиці першими дізналися про воскресіння Христа - коли вранці вони прийшли до Гробу Господнього, побачили, що печера порожня. Пізніше Ангел Господній повідомив жінкам-мироносицям, що Ісус воскрес. З тих пір святі матері символізують благу звістку і шануються віруючими.

Традиції свята

У День пам'яті святих жінок-мироносиць традиційно проводять служби на честь святих і Літургії в пам'ять про померлих, читають поминальний сорокоуст, прийнято поминати рідних, що пішли з життя.

Вважається, що напередодні або 12 травня слід сходити на кладовище та покласти на могилу близької людини пасхальне фарбоване яйцо. У неділю господині традиційно готують страви з курки і яєць.

Раніше "Апостроф" розповідав, які релігійні свята відзначають у травні за церковним календарем.