RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

На цьому вже побудований бізнес": донеччанка розповіла, чому жителі Донбасу беруть російські паспорти

Росія прискорила політику масової видачі своїх паспортів в спрощеному порядку для українських громадян, які проживають в окупації. До паспорта РФ дають ще російський закордонний паспорт.

Про це "Апострофу" розповіла мешканка Донецька Тетяна.

Операція "паспортизація" в ОРДЛО: навіщо це Путіну і як відповідає Україна

У додаток до російського паспорту багато хто прагне отримати матеріальні бонуси, наприклад, так званий "материнський капітал". Це така російська програма по збільшенню народжуваності, яка передбачає виплати на народження дітей. З 2020 року, за цією програмою можна отримати майже півмільйона рублів (близько 180 тисяч гривень) матеріальної допомоги на першу дитину.

"Беруть, тому що дають, плюс до паспорту РФ дають ще російський закордонний паспорт, - каже мешканка Донецька Тетяна. - В російських паспортах немає прописки, а донецьку туди не ставлять. По суті це документи ні про що. Але багато хто хоче отримати з цими паспортами якусь матеріальну вигоду, наприклад, материнський капітал. І люди вирішують ці проблеми: або прописуються у своїх родичів в Росії або купують прописку в селах і селищах РФ. На цьому побудований вже бізнес. У прикордонних селах висять оголошення, що можна купити прописку. Але це не так і дешево: близько 50 тисяч рублів на 6 місяців ".

Правда, отримати паспорт РФ без місцевого, так званого паспорта "ДНР", "ЛНР", неможливо.

"А це ще один додатковий контроль, так як для отримання паспорта "ДНР" потрібно залишити відбитки пальців, тебе фотографують анфас і профіль. А наявність місцевого паспорта - вже обов'язкова вимога для прийому на роботу. І мова навіть не про бюджетні організації. Щоб влаштуватися продавцем в ларьок, вже вимагають паспорт "ДНР", - додає донеччанка.

Нагадаємо, влада націлилася врегулювати проблему наявності в українців паспортів інших держав.