RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

В Україні готові видавати міжнародний "паспорт" вакцинації проти COVID-19: що потрібно знати

Ті, хто пройшов вакцинацію від COVID-19 в два прийоми, при необхідності можуть отримати свідоцтво про вакцинацію міжнародного зразка.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

Подібне свідчення будуть видавати в паперовому вигляді відразу після повторної вакцинації або в будь-якому медичному закладі, де є підключення до електронної системи охорони здоров'я. Так, подібні "паспорти" можуть видавати сімейні лікарі, якщо є необхідність щепленого пацієнтові виїхати за кордон і перетнути для цього державний кордон.

Що потрібно знати про Міжнародне свідоцтво про вакцинацію? По-перше, його видають тільки після введення останньої дози в разі, якщо вакцина багатодозна. По-друге, якщо таке свідоцтво не було отримано відразу після повної вакцинації і людина звернулася до сімейного лікаря, в документ вносяться дані про вакцинацію, які знаходяться в електронній системі охорони здоров'я. По-третє, "паспорт" заповнюється англійською або французькою мовою, а додатково - українською.

Цей документ буде містити інформацію про самого пацієнта (прізвище та ім'я, як і в закордонному паспорті, вписується латиною або за правилами транслітерації). Крім цього вносяться дані про вакцину - її найменування, дата вакцинації.

Установа зобов'язана на вимогу людини роздрукувати документ і оформити його в повній відповідності з міжнародними вимогами. "Паспорт" повинен містити підпис лікаря та офіційну печатку установи охорони здоров'я. Також тут повинна бути підпис самого пацієнта або людини, яка наділена таким правом - уповноваженим представником.

Слід звернути увагу, такий документ буде дійсним тільки в тому випадку, якщо використана вакцина була допущена до екстреного використання ВООЗ.

Свідоцтво буде дійсним протягом року. Є можливість при необхідності його продовжити.

У разі, коли у людини виявлені і підтверджені протипоказання до введення вакцини проти COVID-19, їй видають пояснювальну записку на українській або англійській мові, де є докладний перелік підстав для такого рішення.

Не варто змішувати такі поняття, як Міжнародне свідоцтво про вакцинацію з "імунним паспортом" або "ковідним" сертифікатом" - їх зараз активно розробляють в нашій країні і за кордоном. Ці поняття абсолютно різні!

Нагадаємо, в Україні зараз офіційно використовуються три вакцини: Comirnaty від Pfizer-BioNTech, AstraZeneca різних виробників і CoronaVac від Sinovac Biotech. Всі ці препарати пройшли випробування і отримали офіційний дозвіл для екстреного використання ВООЗ.

"Апостроф" писав раніше, як кияни щеплюються від коронавірусу.