RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Пішов з життя легендарний український хореограф: що ми будемо пам'ятати про Григорія Чапкіса

У неділю, 13 червня, на 92-му році життя помер український хореограф Григорій Чапкіс, народний артист України, суддя танцювального проекту "Танці з зірками".

Про це пише ТСН з посиланням на родину артиста.

У грудні минулого року Чапкіс потрапив до лікарні з двобічною пневмонією, артист скаржився на труднощі з диханням, при цьому результати тесту на ковід були негативними. Напередодні Нового року хореографа виписали, але вже на початку січня знову госпіталізували із запаленням легенів.

Після тривалої хвороби увечері 13 червня Чапкіс помер в колі рідних. Син Григорія Чапкіса підтвердив смерть батька.

Григорій Миколайович (Ноєхович) Чапкіс - радянський і український танцюрист, хореограф, педагог. У 2010 році йому присвоїли звання Народного артиста України.

Народився 24 лютого 1930 року в Кишиневі (в той час - Королівство Румунія) в єврейській родині. Батько - Ноех Елькуновіч Чапкіс (1894-1946), працював шорником (фахівець з виготовлення кінської упряжі). Мати - Берта Йосипівна Чапкіс, родом з Одеси, домогосподарка. Старший брат - Йосип Чапкіс (1920-1944), загинув на фронті. Сім'я була багатодітною - Григорій був передостаннім з сімох дітей.

"Мама говорила, що я став танцювати, коли ще не міг ходити. У всякому разі, в три-чотири роки вже вистукував каблуками циганські ритми", - розповідав Григорій Чапкіс про своє дитинство.

У 1940 році почав займатися в танцювальному гуртку місцевого Палацу піонерів, а після закінчення Другої світової війни сім'я оселилася в Києві, де Григорій Чапкіс вступив до залізничного училища і в ансамбль пісні і танцю товариства "Трудові резерви".

У 1945 році в складі цього колективу він виступив в Кремлі - юний танцюрист виступав перед Йосипом Сталіним, після чого навіть провів кілька хвилин на руках у "вождя".

"У першому ряду сиділи Сталін, Булганін, Ворошилов, Будьонний, Маленков ... Ми закінчували виступ гопаком. І ось фінал, оплески, готуємося йти на уклін. Коли я висунувся вперед, Сталін покликав мене і однією рукою зняв зі сцени. Кілька хвилин я сидів у нього на колінах. Хтось із другого ряду передав йому червоненьку коробочку. Сталін відкрив її, дістав наручний годинник і дав їх мені, потім поставив мене назад на сцену. Можете уявити мій стан - я, п'ятнадцятирічний хлопчисько, і поруч Сталін ! ", - згадував Чапкіс.

У лютому 1946 року Чапкіса зарахували артистом балету в Державний ансамбль пісні і танцю України під керівництвом Л.Д. Чернишової, який згодом прославився як Державний заслужений академічний ансамбль танцю Української РСР під керівництвом народного артиста СРСР П. Вірського (в даний час - Національний заслужений академічний ансамбль танцю України імені П. Вірського).

У 1946-1972 роках працював в Українському ансамблі пісні і танцю (згодом Державний ансамбль танцю УРСР під керівництвом П. П. Вірського). Лeгендарний і неперевершений виконавець складного елемента в танці Вірського "повзунець".

За 26 років роботи в цьому художньому колективі він був задіяний майже у всіх його хореографічних постановках, брав участь в 70 зарубіжних гастрольних поїздках. Цей період - один з найяскравіших у житті Григорія Миколайовича. Паралельно з 1949 року - перший балетмейстер Київського театру імені Івана Франка. Міністерство культури направило його в Театр імені Франка, щоб він очолив шість пар балету: театр в повному складі готувався до гастролей в Польщі. Він зробив подтанцовку до вистав "Украдене щастя", "В степах України", "Мартин Боруля", "Доки сонце зiйде, роса очi віїсть". Займався хореографією з відомими артистами. У 20 років вперше потрапив за кордон - до Польщі, де їх очікував повний тріумф. Вони отримали премію від Берута, першого секретаря ЦК Компартії Польщі.

Автор ідеї проведення в СРСР вечорів "Для тих, кому за 30".

У 1980-ті роки - заступник директора Театру драми і комедії на Лівому березі Дніпра. У 1988-1990 роках жив у Італії.

Згодом Чапкіс відкрив в Україні іменну школу танців, а також став знаменитістю на ТБ. Зокрема, як суддя танцювального проекту "Танці з зірками".

Хореограф був одружений чотири рази і виховав двох дітей. З останньої обраницею, Чапкіс одружився у 2020 році.

В минулому році автори проекту "Танці з зірками" вирішили влаштувати артистку сюрприз і таємно запросили до Києва його сина - танцюриста та постановника Грега Чапкіса, який вже понад 20 років проживає в США та робить там великі успіхи. Грег став запрошеним суддею на шоу і зайняв місце поруч з батьком.

Григорій Чапкіс-молодший (він же Грег) - друга дитина народного артиста України. Наскільки відомо у хореографа є ще старша дочка Лілія Чапкіс, яка також освоїла танці і сьогодні будує кар'єру в Італії.