RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Українців атакують кліщі: як уберегтися від укусів і які хвороби можуть викликати

Почався період активності кліщів. У зв'язку з дощовим і холодним початком літа, в цьому році комахи агресивні саме зараз - в середині червня.

МОЗ опубліковав все, що потрібно знати про укуси кліщів.

Наступний пік активності небезпечних комах припаде на серпень-вересень.

Кліщі небезпечні тим, що можуть переносити збудників як вірусних, так і бактеріальних захворювань.

Як захиститися від укусів кліщів під час прогулянки в парку або пікніку?

Необхідно подбати про відповідний одяг. Під час прогулянки в парку або в лісі, обов'язково одягніть кепку, панамку, косинку тощо.

Бажано одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла - так легше буде помітити кліщів і зменшити ризик укусів кліщів.

Також лікарі рекомендують кожні дві години прогулянки оглядати себе і дітей, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям.

По поверненню додому, відразу переодягніться і ретельно огляньте одяг, виперіть і пропрасуйте її. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктатися не тільки під час перебування на природі, а й згодом, перебравшись з одягу на шкіру.

Не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не рятує від кліщів.

Обов'язково перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки і т.д.).

Якщо на природу брали домашнього улюбленця - його також слід оглянути на наявність кліщів.

Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні засоби, найчастіше це - аерозолі, які відлякують кліщів. Використовуйте їх перед прогулянкою. Зверніть увагу на тривалість дії засобу. При необхідності - скористайтеся повторно, якщо пройде час дії, як зазначено в інструкції.

Як виявити укуси кліщів?

Кліщ присмоктується до шкіри протягом 15-20 хвилин, в цей час виділяючи анестезуючу рідина, яка робить укус практично безболісним. Найчастіше лише через кілька годин виникає почуття болю або дискомфорт в місці укусу. Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб.

Дорослих кліщів, які присмокталися, найчастіше помічають через 2-3 дня: на місці укусу з'являються припухлість, свербіння, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах. Також кусають і можуть бути небезпечними навіть маленькі кліщі - майже прозорі німфи (статевонезріла стадія кліща).

Кліщі присмоктуються до людини не тільки під час перебування на природі. Вони можуть потрапити в житло з букетами квітів, собаками або іншими тваринами.

Якщо ви виявили кліща на шкірі, негайно зверніться до найближчого травмпункту. У кожному регіоні цілодобово працюють травмпункти, де кліща видалять, оброблять місце укусу і нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.

Якщо це неможливо, постарайтеся видалити його самостійно: повільно витягніть разом з хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки.

Після видалення кліща змастіть ранку антисептичним розчином. Віддаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд і щільно закрити кришку. За напрямками лікаря в лабораторної мережі проводяться лабораторні дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.

Протягом двох тижнів щодня вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі - зверніться до лікаря.

Які захворювання можуть викликати укуси кліщів?

Не всі кліщі переносять збудників захворювання. У той же час, існують такі небезпечні захворювання як кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт, марсельська лихоманка та інші. Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість.

Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м'язів, нервової і серцево-судинної системи, а також до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може привести до інвалідності, а в окремих випадках - до летального результату. Вірус зберігає в організмі іксодових кліщів, які можуть потрапити на ваше тіло з землі, кущів та високої трави. Заразитися можна не лише під час кровососания кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Як повідомляв раніше "Апостроф", в Україні зафіксовано п'ять випадків малярії у моряків, які відвідували країни Африки, один з них став летальним.