RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

"Привезли" з Африки: в Україні зафіксовано смерть від малярії

В Україні зафіксовано п'ять випадків малярії у моряків, які відвідували країни Африки, один з них став летальним.

Про це повідомили в прес-службі Центру громадського здоров'я МОЗ.

Жертвою цієї хвороби, характерної для тропічних широт, став 31-річний чоловік з Одеської області, який протягом останніх шести місяців працював кухарем на борту морського судна, яке курсувало в країни Африки (Сенегал, Кот-д'Івуар, Конго).

"У ході епідрозслідування з'ясувалося, що чоловік під час рейсу протималярійні препарати не отримував", - відзначили в повідомленні ЦГЗ.

За запитом Лабораторного центру МОЗ на водному транспорті стало відомо, що на цьому судні перебували шестеро українських моряків, які одночасно повернулися на батьківщину. Двоє з них захворіли на малярію і були госпіталізовані в лікувальні установи Херсона і Миколаєва.

У Херсоні хворий звернувся за медичною допомогою на сьомий день хвороби після телефонної розмови з колегами по судну, з якої дізнався, що двоє з них захворіли на малярію, а один помер. У важкому стані чоловіка госпіталізували. Діагноз підтвердили лабораторно і призначили специфічне лікування.

Ще одного члена цього екіпажу направили на обстеження, з двома іншими зв'язатися ще не вдалося.

В кінці квітня в Херсоні був зареєстрований ще один випадок завезеної тропічної малярії - у чоловіка 35 років, який працював старшим помічником капітана на теплоході для перевезення контейнерів з Грузії до країн Африки (Бенін, Камерун, Заїр, Намібія, Нігерія) і Азії (Шрі Ланка , Сінгапур).

"Епідрозслідування встановлено, що хворий медкомісію і інструктаж з профілактики малярії проходив. Однак профілактичне лікування проти малярії не приймав", - підкреслили в ЦГЗ.

На початку травня в Одесі малярію підтвердили у 43-річного капітана морського судна (газовоза), яке протягом останніх 5 місяців здійснювало перевезення в порти Анголи. Його госпіталізували на шостий день після прояву симптомів - підвищення температури до 39 ° С, ознобу, пітливості, слабкості, головного болю. Моряк намагався "лікується", приймаючи жарознижуючі препарати.

"Наступного дня після госпіталізації через погіршення стану хворого перевели в реанімацію міської інфекційної лікарні. Малярію підтвердили лабораторно. Хворому проводиться специфічне лікування за схемою і дезінтоксикаційну терапію", - повідомили в ЦГЗ.

Епідрозслідування за цим фактом триває.

У ЦГЗ також нагадали, що малярія - загрозливе для життя захворювання, що передається через укуси комарів. Для профілактики захворювання потрібно приймати протималярійні препарати або пройти хіміопрофілактику, яка залежить від країни подорожі, її потрібно почати за кілька тижнів до поїздки.

Як повідомляв "Апостроф", головною причиною смерті в світі, як і раніше, залишаються хвороби серця. В першу десятку головних "вбивць" увійшли сім неінфекційних захворювань.