Українські вчені з Інституту рибного господарства і екології моря (Бердянськ Запорізької області) запропонували вживати в їжу коренеротів - місцевий підвид медуз, які водяться в Азовському морі.
Про це повідомляє видання "ПроБердянськ".
На думку завідувача відділом аквакультури ІРГЕМ Петра Кулика, медузам можна знайти застосування як їжі. Зараз, як і в 1970-80 рр., чисельність медуз помітно знижується на початку курортного сезону, але потім може повторитися історія минулого літа. Однак, якщо медуз у нас багато - з цього можна отримати користь.
Він підкреслив, що необхідність розвитку промислового використання медуз - нагальна тема. Це може бути потрібно і корисно для господарювання, проте труднощі пов'язані з нетрадиційністю цього продукту для населення України.
"Шкода, пропадає цінний природний ресурс, якому вже знайшли застосування в інших країнах. На світовому ринку спостерігається дефіцит морепродуктів, і експерти вказують на перспективність і необхідність їхнього експорту в найближчі роки", - каже Кулик.
Медуза коренерот
За словами вченого, в ХХ столітті вже були вдалі експерименти із застосування медуз як добрива і кормової добавки для тварин, оскільки ці морські тварини містять в собі майже всю таблицю Менделєєва.
Водночас, у країнах Східної та Південно-Східної Азії медузи є традиційною їжею, зокрема, наші звичні види коренерот і аурелія - їх сушать, солять, смажать, консервують. В Австралії, Південній і Центральній Америці страви з них подають не тільки в ресторанах, а й менш пафосних закладах громадського харчування, що свідчить про їхню цінову доступність і легкість приготування.
Чи з'являться страви з медуз у меню українських кафе і ресторанів - залежить від того, наскільки сильним є дух дослідників і бізнес-жилка у наших співвітчизників.
Раніше "Апостроф" розповідав, що на популярних українських курортах почали з'являтися перші медузи.