RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Побори нікуди не поділися: експерти розповіли, як батькам протистояти "списку бажань" шкіл та дитсадків

Через пару місяців освітнього тайм-ауту українські учні знову повернуться за парти вже в новому навчальному році. Така рокіровка - традиційна пора шкільних поборів "на потреби класу". Експерти розповіли, як можна боротися з поборами в комунальних освітніх закладах.

Про це пише "Апостроф".

За власні гроші батьки школярів купують практично все: від штор і мила в туалети до телевізорів, проекторів і іншої дорогої техніки. І це при тому, що комунальні навчальні заклади вже фінансуються з наших податків.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов запропонував написати заяву директору школи з проханням повідомити: які запити на матеріально-технічне забезпечення закладів освіти були спрямовані засновнику цієї установи освіти і які були відповіді на ці запити.

"Ідея в тому, щоб батьки постійно контролювали: чи звертається директор школи із запитами до засновника. Якщо не звертається, то потрібно писати заяви засновнику: які запити надходили та чи знає засновник про потреби установи освіти, а якщо не знає, то батьки можуть про це повідомити", - пояснив Горбачов.

Це не означає, що батькам потрібно "наїжджати" на директора. Навпаки, за словами юриста Романа Бондаренка, батьки повинні об'єднатися з адміністрацією навчального закладу.

"Краще не звинувачувати один одного, а об'єднуватися і звертатися до органів місцевої влади щодо фінансування. Перед цим необхідно провести інвентаризацію, скласти дефектні акти, наприклад, по школі, і визначити що необхідно", - сказав "Апострофу" Бондаренко.

За його словами складання актів стане підставою для бюджетного запиту, який директор подасть в управління освіти. Якщо регулярно з року в рік займатися цією роботою, то можна домогтися проведення поточних ремонтів, і не буде необхідності звертатися за внесками до батьків.

У разі, якщо керівництво школи навмисно намагається витягнути гроші з батьків, тому що не хоче займатися тяганиною з документами, слід написати заяву директору про те, що в його закладі освіти відбувається примусовий збір коштів, і попросити його заборонити.

"Якщо директор не реагує і не видає такий указ, потрібно звертатися із заявою до управління освіти. У заяві потрібно вказати, що директор не реагує на звернення. Але якщо і в управлінні освіти нічого не роблять, то потрібно написати заяву до поліції про вимагання коштів", - додав юрист.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Від штор до зарплат: як батьків "роздягають" заради "безкоштовного" освіти