RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Позиції НАТО як спостерігача недостатньо: експерт пояснив, чому в Чорному морі домінує Росія

Росія продовжує нарощувати своє домінування в Чорному морі при пасивному спостереженні НАТО.

Про це в своїй статті для "Апострофа" пише заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь.

За словами експерта, інцидент з нібито попереджувальним обстрілом британського есмінця Defender біля мису Фіолент поблизу Севастополя, який стався у середу, 23 червня, є лакмусовим папірцем того, що в цілому відбувається в Чорноморському регіоні.

"Якщо згадати останній саміт НАТО, то там говорили про корупцію, а повинні були говорити про боєздатність ЗС України та стратегії НАТО в Чорному морі. Там про це згадувалося всього два-три рази, і то побіжно. НАТО фактично не зробило ніяких кроків, ніяких нових ідей по розробці повноцінної стратегії Альянсу саме в Чорноморському регіоні. І відсутність такої стратегії веде до того, що в даний час в Чорному морі домінує РФ ", - зазначив Самусь.

Він звернув увагу на те, що анексувавши Крим, Росія одночасно окупувала величезні морські простори.

"Росіяни забрали територіальні води - а це 12 миль навколо півострова - і одноосібно оголосили їх своїми, порушивши міжнародне право. І далі вони почали впроваджувати це твердження силою. Згадаймо інцидент, що стався 25 листопада 2018 року, коли були атаковані і захоплені українські військові кораблі, коли вони намагалися пройти через Керченську протоку.

І тут хочу звернути увагу на небажання НАТО взяти на себе лідерство і відповідальність в цьому регіоні. Я називаю це стратегією пасивного стримування. НАТО чомусь сподівається, що їм досить демонструвати свою здатність до протидії РФ, а не нарощувати свою присутність в Чорному морі, щоб Росія дотримувалася міжнародного права ", - звернув увагу експерт.

На думку Самуся, НАТО має затвердити стратегію, конкретний алгоритм дій для протидії подібним інцидентам.

"Ось зараз сталася така небезпечна ситуація. Яка реакція НАТО? Вона повинна бути миттєвою.

Треба зробити прості речі: створити Чорноморське командування в Констанці (Румунія), щоб там знаходилися "натовські" адмірали, які постійно б стежили за подіями і координували діяльність кораблів. Треба забезпечити нарощування флотів Румунії і Болгарії, тобто фактично допомогти цим країнам, оскільки вони є членами Альянсу, і вони можуть наростити корабельний склад, не порушуючи конвенцію Монтре. Можливо, навіть наростити флот Україні з Грузією, адже це країни-партнери НАТО ", - додав експерт.

При цьому, як продовжує Михайло Самусь, Росія постійно нарощувала мілітаризацію Криму і Чорного моря.

"Час вже упущено. Наступний саміт - через два роки. Якщо її (стратегію - "Апостроф") узгодять лише через два роки, то ще два-три піде на її реалізацію. Років п'ять мінімум НАТО не зможе взяти на себе лідерство і відповідальність за регіон і допомагати країнам Чорноморського регіону протидіяти російської агресії. І ми цей час віддаємо Росії, щоб вона розширювала свої позиції.

Росіяни силою встановлюють нові лінії розмежування і межі. І це небезпечно. Але розрахунок росіян будується на тому, що ні НАТО, ні Європа не готові до загострення відносин. Глибоке занепокоєння - це максимум на що здатні наші західні партнери ", - резюмував Самусь.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Морський бій" під Севастополем: чого домагається Путін на Чорному морі ".