RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Як простежити, щоб у страховому стажі для пенсії нічого не загубилося: поради українцям

В Україні після скасування трудових книжок страховий стаж для осіб, які досягли пенсійного віку, буде визначатися по записах в електронному реєстрі Пенсійного фонду.

Про те, як упевнитися, що нічого з інформації про страховий стаж не загубилося, йдеться в матеріалі "Апострофа".

Якщо раніше в інтересах працівника було контролювати правильність записів у трудовій книжці, то тепер це вже не буде такою життєвою необхідністю. Натомість кожен працівник буде зацікавлений в тому, щоб максимально достовірні дані про його стаж містився в електронному реєстрі ПФУ.

Тут варто нагадати, що в реєстрі переважно містяться лише дані, занесені туди після дати створення реєстру (1 січня 2004 року). Дані за попередні періоди могли внести туди роботодавці на підставі трудових книжок, які у них зберігаються. Але в багатьох випадках вони цього не зробили. Тож тим, хто розпочав свій трудовий шлях раніше, варто пересвідчитися, чи є в реєстрі повна інформація про їхню трудову діяльність. Якщо громадянин виявить, що в електронному реєстрі міститься не вся інформація про його трудовий стаж, він може надати Пенсійному фонду дані зі своєї трудової книжки для того, щоб їх занесли в реєстр.

Перевірити, які саме дані містяться в електронному реєстрі, кожен громадянин може, зазирнувши у свій персональний кабінет на сайті Пенсійного фонду. І якщо виявиться, що інформація, що в ньому міститься, є неповною, або невірною, то громадянин має вжити заходів до її виправлення і актуалізації.

Керуючий партнер фірми "Горецький і партнери" Олег Горецький розповів в коментарі "Апострофу", що безпосередньо в електронний реєстр відомості про трудову діяльність можуть вносити, як самі застраховані особи, так і їх роботодавці через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України у вигляді сканованих або оцифрованих копій, передбачених законодавством документів (трудової книжки, довідок тощо), з обов’язковим накладанням кваліфікованого електронного підпису.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Трудові книжки йдуть в минуле: як будуть вважати страховий стаж для пенсії.