З початку серпня настане грибний сезон, коли найбільше всього грибів після теплих літніх дощів. Королями лісу вважаються білі гриби, але потрібно ретельно вивчити інформацію про них, перед "полюванням", тому що ними можна сильно отруїтися в деяких випадках.
Про це повідомляє "РБК-Україна".
Що потрібно знати про білі гриби
- Вони можуть засмагати на сонці до темно-коричневого, а також швидко рости - за тиждень в середньому на 10-12 см. Найбільший білий гриб важив близько 10 кг, а діаметр його капелюшки був 58 см. А так, вони важать не більше одного кг.
- Їх майже не вирощують через невигідність по економіці, а також для них потрібно створювати комфортні умови. На 10 сотках за сезон можна отримати 5-25 кг білих грибів.
- Вони дуже калорійні, а сушені - не поступаються м'ясу. Смажені, навпаки, більш дієтичні. Крім того, запах сушених білих грибів неможливо переплутати з іншими ароматами.
- Життя у них дуже коротке - 10-12 днів. В середньому - тиждень. Далі їх знаходять грибники або з'їдають дикі звірі.
- Білі гриби називають ще боровиками, але є різниця. Боровики - це рід благородних грибів, а білі – один з видів.
- Можна переплутати їх з жовчними грибами - вони належать до іншого роду, але зовні дуже схожі на білі. Жовчні гриби дуже гіркі.
- Щоб отримати від гриба більше поживного, потрібно зруйнувати його стінки. Найкраще рішення - перемолоти в блендері та зварити грибний крем-суп.
- Перші гриби на планеті з'явилися близько 400 млн років тому, задовго до перших динозаврів.
- Гриби дуже живучі - після аварії на ЧАЕС радіація не знищила їх в навколишніх лісах, але вони неїстівні.
- Білі гриби потрібно зберігати в сухому та темному місці, помірно прохолодному.
Основні причини отруєння
- Отруїтися білими грибами можливо тільки якщо вони перебували довго біля ядовитих грибів.
- Також отруїтися ними можна при неправильному приготуванні або зберіганні.
- Вживали помилкові білі гриби.
- Перебували на кухні протягом трьох годин без приготування при високій температурі.
- Блюдо з грибів знаходилося довгий час не в холодильнику.
- Черв'яки залишили грибну м'якоту з токсинами у лісі на цьому грибі.
- Росли біля траси, заводу або фабрики, таким чином вбирали токсини з ґрунту і повітря.
- Важке отруєння можна отримати при вживанні деяких видів алкоголю у поєднанні з грибами.
Не можна їсти старі гриби, також може бути у людини непереносимість білку, якого дуже багато в них. Всі гриби потрібно ретельно оглядати та чистити перед приготуванням.
Симптоми отруєння
Спочатку може бути запаморочення і слабкість, далі йде збій в роботі печінки - пожовтіє шкіра та білки в очах, порушиться відтік жовчі. Також з'явиться нудота, блювота, спазми, діарея, галюцинації. Тому потрібно дуже швидко викликати медиків ще при перших симптомах. Якщо затягнути, то яд піде далі по організму, може вразити нервову систему, потім всі інші органи, в тому числі й серце, та у кінцевому випадку - смерть.
Раніше "Апостроф" розповідав, як вибирати кавуни і дині.