RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Колишній регіонал Василь Горбаль може очолити Бюро економічної безпеки

У найближчі дні будуть підведені підсумки конкурсу на посаду глави Бюро економічної безпеки. З 48 претендентів до другого туру пройшли 12. Серед них кілька співробітників НАБУ, нинішній глава ДФС Вадим Мельник, народний депутат Юлія Яцик. Але головною несподіванкою став член Ради НБУ і колишній член "Партії регіонів" Василь Горбаль.

Саме його кандидатура і викликала занепокоєння громадських активістів. З цього приводу вони 13 серпня провели пресконференцію, повідомляє кореспондент "Апострофа".

У пресконференції взяли участь лідер громадського руху "Суспільство майбутнього" Євген Карась, керівник київського міського осередку партії "Правий сектор" Юрій Гуренко і керуючий партнер адвокатського об'єднання "Suprema Lex" Віктор Мороз.

На думку активістів, такий кандидат як Василь Горбаль посаду глави БЕБ займати не повинен. Справа не тільки в тому, що він був раніше членом "Партії регіонів" і тричі народним депутатом від цієї політсили. За їхніми даними, Горбаль замішаний в корупційних махінаціях, які він "здійснював, будучи керівником Укргазбанку".

Євген Карась опублікував матеріали, які як вважають учасники прес-конференції, послужать приводом для кримінальних розслідувань щодо Василя Горбаля.

За словами активістів, Горбаль створив кілька підставних фірм для "дерибану" грошей, виділених Нацбанком для порятунку Укргазбанку. Однак Укргазбанк врятувати не вдалося, а державні кошти нібито "опинилися на рахунках Горбаля в російському банку ВТБ".

До речі, протягом декількох років до 2013 року Василь Горбаль входив до сотні найбагатших людей України. Видання "Фокус" його майно оцінювало в 67 млн доларів США.

Активісти вважають, що цей кандидат на пост глави БЕБ несе загрозу безпеці України. Також Горбаль, на думку активістів, не повинен бути і членом Ради НБУ.

За словами Євгена Карася, кандидатуру Горбаля на посаду нібито лобіює народний депутат від "Слуги народу", голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Активісти мають намір передати всі матеріали, зібрані по Горбалю, в правоохоронні органи. Ними вже передано звернення до Офісу президента. Також вони хочуть через ЗМІ звернутися до членів конкурсної комісії з проханням зняти з розгляду кандидатуру Горбаля. Якщо ж Василь Горбаль все ж буде призначений главою БЕБ, то громадські активісти мають намір проводити акції протесту.

Втім, Євген Карась висловив надію, що члени конкурсної комісії до громадськості прислухаються і не допустять реваншу проросійських сил, а представники влади усунуть Горбаля з посади радника Національного банку України на час слідства.