RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Росія приховує екологічну катастрофу в Чорному морі - розслідування

На причалі Каспійського трубопровідного консорціуму при заправці танкера стався витік нафти в море, про що повідомили відпочиваючі, однак російські ЗМІ і влада про це замовчують.

Про це пише "Деловая столица".

Так, керівництво КТК стверджувало, що "площа розливу склала всього близько 200 кв м", а потім заявило, що проблему вирішено. У той же час, в Інституті космічних досліджень та Інституті океанології Російської академії наук продемонстрували на знімках з космосу, що нафта розлилася на 80 кв кілометрів. Таким чином, КТК занизив розміри плями в морі в 400 разів.

Губернатор Краснодарського краю приїхав на місце подій і заявив, що проблем не помітив, однак Слідчий комітет РФ прийняв рішення відкрити справу за ч. 1 ст. 252 КК РФ ("забруднення морського середовища"), а потім і зовсім перекваліфікував статтю на "забруднення морського середовища, які заподіяли істотну шкоду навколишньому середовищу".

Як заявили представники міжнародних природоохоронних організацій, розлив нафти веде до серйозних наслідків. Зокрема, директор Центру розвитку регіональної політики Ілля Гращенков заявив, що спроба приховати катастрофу узгоджена з місцевою владою, адже мер Новоросійська не став закривати пляжі. Він підкреслив, що внаслідок розливу риба і молюски можуть загинути. Керівник ГО "Громадянська ініціатива проти екологічної злочинності" Дмитро Шевченко заявив, що розлив нашкодив морській частині заповідника Утриш - від складових нафти постраждає унікальна фауна заповідника, а дельфіни, молюски та риба можуть загинути. Як зауважив керівник програми WWF Росії з екологічної відповідальності бізнесу Олексій Книжніков, нафтопродуктами забруднено 7 км узбережжя між Абрау-Дюрсо і Утрішським заповідником.

"Оскільки природа чорноморських течій прогнозована, незабаром ця нафтова пляма опиниться біля берегів Кримського півострова з його унікальними підводними екологічними системами, включаючи Опукський заповідник як об'єкт, що охороняється береговий резерват, розташований на південному узбережжі Керченського півострова у Чорному морі", - також прокоментували ситуацію з забрудненням в Асоціації реінтеграції Криму.

Сліди забруднення виявлено в Анапському дельфінарії, його співробітники встановлюють огорожі і стрічки сорбуючого бону, щоб збирати маслянисту плівку.

Як зазначили журналісти, трубопровід КТК, на якому стався витік, з'єднує нафтові родовища Казахстану і російські родовища з терміналом в Новоросійську. У 2018 його реконструювали для збільшення потужності, щоб транспортувати через нього до 67 млн тонн нафти на рік, ведеться робота по збільшенню потужності до 72,5 млн тонн, що може призвести до нових аварій і нанесенню шкоди екології Чорного моря в подальшому.