RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

За перебої зі світлом штрафуватимуть: скільки можна отримати компенсації

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) прийняла постанову, яка посилює покарання для обленерго за порушення якості поставок електроенергії.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на заяву члена НКРЕКП Ольги Бабій в ефірі одного з телеканалів.

Тепер планові перерви в подачі електрики не можуть перевищувати 12 годин (раніше було 24), а взимку час відведений на плановий ремонт зменшився до 8 годин.

Окрім того, допустима тривалість аварійних ремонтів скоротилася до 22 годин, що на дві години менше, аніж раніше.

"Мало хто з нас знає: якщо у нас відсутнє електропостачання більше цього часу, то ми маємо право на компенсацію. Раніше побутовий споживач мав право на компенсацію 200 гривень, зараз ця компенсація складе 300 гривень", - зазначила Бабій.

Вона підкреслила, що компенсація повинна прийти автоматично в платіжці за місяць, в якому переривалася подача електроенергії. У разі, якщо цього не відбулося, Бабій порадила звертатися в НКРЕКП.

"Ці наші компенсації повинні стимулювати обленерго модернізувати мережі та покращувати якість обслуговування", - додала вона.

Також Бабій пояснила, що якщо через стрибок напруги у споживача згоріли побутові прилади, слід звернутися в обленерго за компенсацією. Скаржитися на недобросовісного постачальника, який відмовляється відшкодовувати збитки в такому випадку, потрібно до Державної інспекції з енергетичного нагляду.

Раніше ми писали, що Кабмін прийняв рішення про зниження тарифу на електроенергію для тих, у кого витрата на місяць становить менше ніж 250 кВт-год: з 1 жовтня він становитиме 1,44 грн за кВт-год. Для споживачів, які використовують понад цієї норми, ціна залишиться колишньою - 1,68 грн за кіловат.