RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

День Державного Прапора: як в Україні виникло це свято

У понеділок, 23 серпня, українці відзначатимуть важливе свято в історії нашої країни - День Державного Прапора.

"Апостроф" розповідає, як зародилося це свято.

Ще в 1848 році "Головна руська рада" проголосила всеукраїнським гербом старовинний герб князів Романовичів.

В ті часи Львівські землі і Руське воєводство зображували золотого лева, що спирається на скелю на блакитному тлі. Відповідно до геральдичних звичаїв в українському суспільстві вкоренилося поєднання жовтої і синьої смуг на прямокутному полотнище.

Синьо-жовтий прапор як державний був затверджений разом з проголошенням Української Народної Республіки. А вже за часів комуністичного режиму за український прапор відправляли за грати.

Перед розпадом СРСР національний прапор України вперше офіційно з'явився на ратуші Стрия 14 березня 1990. Над Києвом прапор підняли 24 липня 1990 року.

23 серпня 1991 група парламентаріїв внесла в Раду законопроект про синьо-жовтий український прапор, а на початку вересня відбулося урочисте підняття прапора над будівлею українського парламенту.

Верховна Рада своєю постановою від 28 січня 1992 року надала синьо-жовтому прапору статус Державного. Саме свято Державного прапора встановили указом президента від 23 серпня 2004 року. Через п'ять років до указу внесли деякі зміни і вже з 2009 року була введена щорічна церемонія підняття прапора 23 серпня.

Раніше ми розповідали, як в Україні відзначають День Державного Прапора.