RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

День Національного Прапора України: яким повинен бути порядок кольорів

Сьогодні, 23 серпня, українці відзначають День Державного Прапора, навколо якого точаться суперечки про правильний порядок кольорів.

"Апостроф" з нагоди свята розповідає, коли зародилася традиція перевертати український прапор і який порядок кольорів правильний.

За весь час незалежності України порушується питання про повернення "оригінального" прапора, який був "жовто-блакитним". Причиною перевороту кольорів був наступ військ більшовиків.

Традиція перевертання національних прапорів поширена і в інших державах - до неї вдаються, коли на країну обрушуються катаклізми, війни або інші масштабні трагедії. Під час наступу військ більшовиків національний український прапор теж перевернули, але "забули" повернути в колишнє положення, а суспільство бачить в таких діях якийсь злий намір.

Національний український прапор символізує не тільки небо та поле пшениці, але й два головні природні початки - Вогонь (чоловік) і Воду (жінка), і правильне розташування прапора відображає природну симетрію цих стихій.

Дехто вважає, що розташування жовтого кольору над синім - божественна гармонія злиття Неба і Землі, чоловічого і жіночого, твердого та гнучкого, що забезпечує добробут і щастя.

Однак згідно з популярною сучасною інтерпретацією, жовтий колір символізує пшеничні поля, а синій - ясне небо над ними. При цьому серед прапорів слов'янських країн тільки український і боснійський не мають червоного кольору.

Раніше ми розповідали, що в Україні розгорнули рекордний державний прапор завдовжки 3 кілометри.