RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Як шахраї дурять українців з продажем смартфонів: три схеми обману

Українців дурять при покупці смартфонів. При цьому попастися на шахраїв можна, як при покупці через інтернет, так і в магазині електроніки.

Про це в інтерв'ю OBOZREVATEL розповів виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.

Він розповів про три найпопулярніших схеми серед шахраїв.

Схема № 1. Реплікі-підробки з AliExpress

Часто люди звертають увагу на привабливу рекламу в соціальних мережах, де обіцяють телефони зі знижкою 70%, 90%. Шахраї підкуповують ще й тим, що не вимагають передоплати. Ви замовляєте телефон, приходьте на пошту і перше, що кидається в очі - коробка не має ніякого маркування. Усередині коробки - телефон, який дуже схожий на оригінальний. Гарантійного талона немає, паспорта немає. Ви можете включити телефон, але по факту вам ніхто не дасть включити камеру, тому що для цього треба зняти захисну плівку.

Коли ви оплачуєте телефон і включаєте камеру, виявляється, що там камера не така, як на відомому флагманському телефоні, а 0,3 мегапікселя. І ще одна фішка - там немає пам'яті! Там немає нічого! Це "мильниця". Фактично людина просто набуває найпростішу "звонилку".

Це репліки-підробки, які можна купити на тому ж AliExpress, які в Україні просто перепродують.

Схема № 2. Купив на подарунок, не підійшов

Продавець розповідає слізну історію - мовляв, "купив на подарунок, не підійшов, хочу продати". І пропонують телефон трохи дешевше, ніж він коштує на ринку. Це теж копія.

Ви стоїте на вулиці і розглядаєте цю копію, а вони спостерігають, пройде фокус або не пройде. Якщо проходить, якщо вони "впарюють" цей телефон, отримують гроші, а SIM-карту телефону, за яким зв'язувалися з вами, викидають і пропадають. Знайти правду неможливо, тому що чек ніхто не видає.

Схема №3. Просто контрабанда

Люди часто купують телефони у контрабандистів на сірих майданчиках. Вони забивають в Google модель телефону, знаходять майданчики, які роблять порівняння за цінами, і знаходять найдешевші пропозиції.

При цьому звичайна людина ніколи не зможе визначити, новий це телефон чи ні, чи був він в ремонті і так далі. Це може встановити тільки фахівець.

Раніше "Апостроф" повідомляв, у Києві викрили касира супермаркету, яка фіктивно "повертала" куплений в магазині товар і забирала за нього гроші.