RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

В яких країнах найкраще живеться пенсіонерам: світовий рейтинг

Якість пенсійних систем, доступних працівникам, сильно розрізняється по всьому світу. Згідно з Глобальним пенсійному індексу 2020 Mercer CFA Institute (раніше - Глобальному пенсійному індексу Мельбурна Мерсер), у Нідерландів найкраща система, в той час як США навіть близько не досягли вершини.

Про це повідомив портал investopedia.

Індекс спонсорується Інститутом CFA і публікується у співпраці з Центром фінансових досліджень Монаша (MCFS) і глобальним консультантом Mercer. У ньому порівнюється 39 систем пенсійного забезпечення, що охоплюють широкий спектр пенсійних політик і практик, а також пропонуються способи поліпшення кожної системи для надання більш адекватних пенсійної допомоги.

Пенсії - це унікальний і цінний тип пенсійного плану, в якому роботодавець вносить внески до фондів і інвестує їх від імені працівника, при цьому доходи від зазначених інвестицій приносять працівникові гроші після його виходу на пенсію.

Експерти проаналізували результати останнього індексу, опублікованого в жовтні 2020 року, в якому ранжовані пенсійні системи 39 країн, що представляють понад дві третини населення світу.

Глобальний пенсійний індекс Мельбурна Мерсер 2020 по країнам

Три основних пенсійних системи

Індекс порівнює системи пенсійних доходів і встановлює рейтинги кожної з них на основі її адекватності, стійкості і цілісності. Значення індексу для кожної країни представлений значенням від нуля до 100, причому більш високі значення означають більш сприятливі пенсійні системи.

У трійку країн з найвищим загальним індексом рейтингу увійшли:

1. Нідерланди

При значенні індексу 82,6 Нідерланди отримали найвищий бал за 2020 рік, займаючи перше місце третій рік поспіль.

В їхній системі пенсійних доходів використовується фіксована державна пенсія і напівобов'язкових трудова пенсія, яка повязана з заробітком і виробничими угодами. Більшість співробітників Нідерландів є учасниками цих професійних планів, які є загальногалузевим планами з визначеними виплатами. Заробіток заснований на середньому за все життя. Індекс показав, що загальне значення індексу можна поліпшити за рахунок:

- збільшення заощаджень домогосподарств і скорочення боргу домогосподарств;

- розширення участі літніх працівників у робочій силі в міру збільшення тривалості життя.

2. Данія

Данія посіла друге місце із загальним рахунком 81,4.

У Данії є державна базова пенсійна система, додаткове пенсійне посібник, прив'язане до доходу, повністю фінансований план з визначеним внеском або обов'язкові професійні схеми. В індексі відзначено, що рейтинг Данії можна поліпшити за рахунок:

- збільшення заощаджень домашніх господарств і скорочення боргу домашніх господарств;

- впровадження заходів щодо захисту інтересів обох подружжя при розлученні;

- розширення участі літніх працівників у робочій силі в міру збільшення тривалості життя.

3. Ізраїль

Ізраїль зайняв третє місце із загальним значенням індексу 74,7 в 2020 році. Система пенсійних доходів в Ізраїлі складається з універсальної державної пенсії та приватних пенсій з обов'язковими внесками найманих працівників та роботодавців. У більшості випадків ануїтети виплачуються з приватної пенсійної системи. Ось що Ізраїль міг би зробити для поліпшення загального значення індексу:

- підвищення рівня активів в приватних пенсійних програмах, зниження залежності від державної системи;

- зменшення державного боргу у відсотках від ВВП;

- забезпечення захисту учасників приватних пенсійних планів у разі неефективного управління або шахрайства.

Рейтинг всіх країн

На наступній діаграмі показані 39 країн, включених в індекс, а також рейтинг їх пенсійних систем в 2020 році:

Рейтинг глобальної пенсійної системи по країнам:

1. Нідерланди 82,6

2. Данія 81,4

3. Ізраїль 74,7

4. Австралія 74,2

5 Фінляндія 72,9

6. Швеція 71,2

7. Сінгапур 71,2

8. Норвегія 71,2

9. Канада 69,3

10. Нова Зеландія 68,3

11 Німеччина 67,3

12. Швейцарія 67,0

13. Чилі 67,0

14. Ірландія 65,0

15. Великобританія 64,9

16. Бельгія 63,4

16. САР 61,1

18. США 60,3

19. Малайзія 60,1

20. Франція 60,0

21. Колумбія 58,5

22. Іспанія 57,7

23. Саудівська Аравія 57,5

24. Перу 57,2

25. Польща 54,7

26. Бразилія 54,5

27. Південна Африка 53,2

27. Австрія 52,1

29. Італія 51,9

30. Індонезія 51,4

31. Південна Корея 50,5

32. Японія 48,5

33. Китай 47,3

34. Індія 45,7

35. Мексика 44,7

36. Філіппіни 43,0

37. Туреччина 42,7

38. Аргентина 42,5

39. Таїланд 40,8

Пояснення оцінки індексу

Глобальний пенсійний індекс Mercer CFA Institute розраховується з використанням середньозваженого значення трьох субіндексів. Середні бали за субіндексу для всіх 37 країн склали 60,6 щодо адекватності, 69,7 по сумлінності і 50,4 по стійкості. Це те, що враховує кожен субіндекс:

Субіндекс адекватності

Субіндекс адекватності, який представляє 40% від загального значення індексу країни, показує, як пенсійна система країни приносить користь бідним і ряду осіб, які отримують дохід. Крім того, показник адекватності враховує ефективність системи, а також рівень заощаджень домашніх господарств і частку домоволодіння в країні.

Субіндекс стійкості

Індекс стійкості, який становить 35% від загальної оцінки індексу країни, враховує фактори, які можуть вплинути на стійкість системи пенсійних фондів країни. Індикатори включають рівень охоплення приватними пенсійними планами, державний борг і економічне зростання.

Субіндекс цілісності

Субіндекс цілісності становить 25% від загального значення індексу країни. Він досліджує зв'язок, витрати, управління, регулювання та захист пенсійних планів в цій країні. Також враховується якість пенсій в приватному секторі країни, оскільки без них держава стає єдиним пенсійним фондом.

підсумок

Глобальний пенсійний індекс Mercer CFA Institute включає рекомендації щодо вдосконалення систем пенсійного забезпечення в кожній країні, визнаючи, що універсального рішення не існує, оскільки кожна система виникла в результаті унікальних економічних, соціальних, культурних, політичних та історичних обставин.

Загальні проблеми пенсійних систем по всьому світу включають необхідність збільшення середнього пенсійного віку, щоб відобразити збільшення тривалості життя, стимулювати збільшення заощаджень і розширити доступ до приватних пенсій для самозайнятих.

Пенсійні системи у всьому світі також повинні обмежувати доступ до фондів до виходу на пенсію і підвищувати прозорість, щоб учасники розуміли і довіряли їм.

Раніше ми також повідомляли про те, що українцям до кінця 2022 року сім разів підвищать пенсії: хто перший на черзі.