RU  UA  EN

Пʼятниця, 24 травня
  • НБУ:USD 39.75
  • НБУ:EUR 42.80
НБУ:USD  39.75
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 травня

Всі новини

Україна перейшла в "жовту" зону: як житимемо на посиленому карантині

З четверга, 23 вересня, згідно з рішенням Державної комісії ТЕБ та НС, по всій Україні буде введено "жовтий" рівень карантину, покликаного стримати пандемію COVID-19.

"Апостроф" розповідає, які карантинні норми будуть діяти в країні.

Як працюватимуть дитсадки та початкова школа

Дитячі садки та початкова школа працюватимуть незалежно від рівня епіднебезпеки. Дошкільні навчальні заклади, учні спеціальних навчальних закладів і 1-4 класи не припинятимуть навчання в разі переходу регіону в "жовту" чи "червону" зони.

"Маленькі діти повинні бути максимально залучені в освітній процес, для цього їм треба займатися з викладачами оффлайн, тобто відвідувати навчальний заклад. Ми зм'якшуємо вимоги до карантину і дозволяємо дитячим садкам і початковій школі працювати незалежно від рівня епіднебезпеки. При цьому ми закликаємо викладачів зробити усвідомлений вибір і робити щеплення від COVID-19. Адже якщо в закладі почнеться спалах - він буде закритий", - пояснив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Як працюватимуть школи

При "жовтому" рівні карантину учні можуть відвідувати навчальні заклади, якщо не менше 80% працівників отримали хоча б одну дозу вакцини проти коронавірусу. У разі більш низького рівня вакцинації серед співробітників, установа має перейти на дистанційне навчання.

Однак школа може закритися навіть в разі достатнього рівня вакцинації педагогів.

"Якщо є інфікована дитина - клас йде на самоізоляцію. Якщо більше 50% класів також пішли на самоізоляцію - це школа йде на самоізоляцію. Навіть якщо будуть вакциновані педагоги. Таким чином ми виконаємо поширення, не зупиняючи в країні освітній процес", - пояснив глава МОЗ Віктор Ляшко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна переходить у "жовту" зону: чи працюватиме сфера розваг

Як працюватиме громадський транспорт

Ведення в Україні "жовтого" рівня карантинних обмежень не передбачає закриття громадського транспорту. Прем'єр Денис Шмигаль раніше заявляв, що транспорт продовжить працювати не тільки в "жовтій" зоні, але і в разі введення "червоного" рівня карантину.

Для поїздок в маршрутках, автобусах, тролейбусах і іншому транспорті не треба надавати ковідний сертифікат. При цьому обов'язково повинні пройти вакцинацію водії, кондуктори, контролери та інші працівники. В "жовтій" зоні працівникам транспорту потрібно буде зробити мінімум одне щеплення. Пасажири, як і раніше, зобов'язані дотримуватися маскового режиму і соціальної дистанції.

В якому випадку будуть розгорнуті додаткові "ковідні" лікарні

Діюча норма зобов'язує розгортати нові інфекційні лікарні, коли в регіоні зайнято 50% ліжок або палат інтенсивної терапії. Тепер додаткові потужності починають працювати, як тільки буде заповнено 50% ліжок з підведеним киснем.

Для кого буде введена обов'язкова вакцинація

Обов'язкову вакцинацію від коронавірусу введуть для працівників навчальних закладів, співробітників міністерств, органів влади і місцевих державних адміністрацій.

"Пропонуємо розпочати впровадження обов'язкових профілактичних щеплень від COVID-19, зокрема для працівників закладів освіти, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади та їх структурних підрозділів, а також місцевих державних адміністрацій", - заявив на засіданні уряду 22 вересня глава МОЗ Віктор Ляшко.

Як каратимуть за підробку документів про щеплення

Уряд схвалив законопроект, що передбачає введення відповідальності для:

  • тих, хто свідомо користується підробленими документами про вакцинацію (штраф від 17 до 34 тис грн або обмеження волі до 2 років)
  • медиків, які свідомо вносять неправдиву інформацію про щеплення (штраф до 68 тис грн або позбавлення волі до 2 років з позбавленням права обіймати посаду на 1-3 роки)
  • осіб, які підробляють документи про щеплення з метою поширення (штраф до 170 тис грн або позбавлення волі до 3 років).

Як повідомляв "Апостроф", керівник Центру економіки охорони здоров'я KSE Юрій Ганіченко заявив, що Україна вже не повернеться до "зеленого" рівню епідемічної небезпеки в 2021 році.