RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Воздвиження Хреста Господнього: історія, свята головні традиції та прикмети

У понеділок, 27 вересня, православні українці відзначають Воздвиження Хреста Господнього. У цей день здобули одну з головних християнських реліквій – Хреста Христова, на якому раніше був розп'ятий Ісус.

Про це повідомляє "Сьогодні".

Історія свята

Хрест Ісуса після страти намагались сховати римські правителі-язичники для недопущення поширення віри в Христа. Для цього вони засипали землею Голгофу і Гроб Господній, потім зверху звели капище язичницьких богів. Це допомогло на довгі роки.

У 326 році в Єрусалимі біля гори Голгофи мати імператора Костянтина, який припинив Великого гоніння на християн, рівноапостольна цариця Олена знайшла Гроб Господній з трьома хрестами на місці розп'яття Христа. Також там були цвяхи, які під час страти прокололи Тіло Господа, і дощечка "Ісус Назарянин, Цар Юдейський".

Три хрести перевірили на животворення. На місці набуття святині спорудили християнський храм. Щоб християни могли побачити святиню, священики піднімали хрест над головами молільників.

Також 27 вересня повернули Хрест Господній з довгого полону в VII столітті.

Традиції та прикмети

На Воздвиження проводилися хресні ходи навколо селищ. У храмах велися служби з молитвою для майбутнього урожая. Православні постяться.

На цей день вірили, що закінчується бабине літо, надалі чекають морози до самої весни. Птахи відлітали до теплих країв, ведмеді залягали в сплячку, а змії зсувалися під землю. Також була прикмета не турбувати землю, тому що вона теж зсувається на зиму для відпочинку. Не можна було копати, вбивати кілки.

На Воздвиження вже заготовляли на зиму капусту, тому день отримав назву капусник.

Нагадаємо про церковний календар на вересень 2021 : які свята відзначають.