RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Як з'явився Хеллоуїн: історія і легенди свята

Щороку 31 жовтня відзначається Хеллоуїн - свято, яке вже давно дуже популярне на заході і набирає популярність в Україні. Це свято відзначають у багатьох країнах світу, але при цьому офіційним або державним святом воно не є.

З нагоди наближення цієї дати, портал "Апостроф" вирішив розповісти вам історію цього свята і зібрати деякі цікаві факти про нього.

Історія свята Хеллоуїн

Хеллоуїн (з англійської Halloween, All Saints 'Eve або All Hallows' Eve) - це одне з найбільш старих свят в світі, що дожили до наших днів. Йому вже приблизно 2 тисячі років. Його коріння йдуть від традицій древніх кельтів, які жили на території сучасної Шотландії та Ірландії. Саме Ірландія вважається батьківщиною цього свята.

Слово Хеллоуїн (сучасне англійське назва Halloween) сходить до англосаксонського "Hālgena Ǣfen", в буквальному перекладі означає "Святий Вечір".

Хеллоуїн об'єднує в собі цілих три свята:

Кельтський фестиваль Самхейн (або Самайн, вшанування духів) - саме від кельтів прийшла традиція зустрічати Хеллоуїн, переодягаючись у костюми містичних персонажів - злих духів. Проводяться навіть цілі маскаради і влаштовуються конкурси на кращий костюм.

Римський День Помони (богині рослин, дерев).

Християнське свято "День всіх святих" (поклоніння всім святим).

Кельтські традиції

Древній календар кельтів ділив рік на дві частини:

    1.Темная частина (кінець жовтня - початок листопада)

    2.Светлая частина (починалася в березні-квітні)

Зміна місяців і частин року відбувалася з приходом повного місяця. Перші три ночі Темної частини у кельтів були новим роком і зміною пори року. Пізніше свято почали називати Самайн, так само, як і відповідний місяць.

Таким чином коріння цього свята сягають глибоко в минуле.

Римські свята Фералія і Помони

У період свого розквіту, римляни захопили більшість кельтських земель. Вони правили на них протягом чотирьох століть. За цей час традиції римлян і кельтів перемішалися. Самхейн злився з римськими Фералія (день поминання померлих).

Також в цей час був і інший свято - Помони. Його головним символом було яблуко і плоди інших фруктових дерев. Цілком можливо, що саме через це з'явилася традиція влаштовувати на Хеллоуїн різні ігри з яблуками.

християнство

У християнстві Хеллоуїн відомий, як День всіх святих. У цей день прийнято поминати всіх святих і мучеників, які не мають свого власного дня поминання в календарі. У народі цей день називали Allhallowmas (the mass of all Hallows), а ніч перед ним - All Hallows Eve ( "Переддень Дня всіх святих"). Так з часом і утворилася назва свята - Halloween.

У 100-му році церква проголосила 2 листопада "Днем всіх душ". У цей день поминали всіх загиблих. Поминки ці були дуже схожі на традиції фестивалю Самхейн - великі багаття і переодягання в нечисть.

Язичницька Європа

За часів царювання в Європі язичницьких вірувань, ця ніч була символічним переходом до зими. За повір'ям в цю ніч межа між різними світами ставала дуже розмитою, через що духи могли потрапити в світ живих.

При цьому люди вірили, що в цю ніч душі померлих могли відвідувати вдома своїх живих родичів. Вони нібито брали найрізноманітніші види. Вважалося, що якщо в цю ніч побачиш павука, то це хтось із твоїх загиблих близьких прийшов до тебе в такому образі.

Слов'яни

У слов'ян це свято теж було, але називалося воно по-іншому. А саме - "Велесова ніч". У слов'янській міфології Велес (або Волос) є богом підземного світу. Він відповідає за торгівлю і мистецтво (особливо це стосується музики і поезії). Часто з ним асоціюють захист худоби, багатство і магічні сили світу духів.

З 31 жовтня на 1 листопада за стародавніми повір'ями наших предків духи могли прийти зі свого світу в наш, бо саме в цю ніч межа між світами стоншується. У цю ніч могли прийти додому до своїх нащадків духи предків.

У зв'язку з цим слов'яни перед цієї ночі затівали генеральне прибирання в своїх оселях. Вони прикрашали свої будинки різними традиційними атрибутами на зразок горобинових гілок, які відлякують злих духів. Також одним із звичаїв було обов'язкове відвідування лазні напередодні.

Увечері накривали стіл і відкривали двері до своїх домівок, щоб духи їх рідних могли до них зайти.

Раніше ми також повідомляли про те, що не можна робити на Хеллоуїн.