RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Вирок буде "швидкий і серйозний": в Ірані розпочали слухання щодо збитого українського авіалайнера

У неділю, 21 листопада, в іранському військовому суді почалися слухання у справі про збитий в 2020 році український пасажирський літак Boeing 737 "Міжнародних авіаліній України", в результаті чого загинули 176 осіб.

Як пише AP NEWS, про це повідомило офіційне інформаційне агентство IRNA.

На засіданні були присутні десять військовослужбовців - підозрюваних "різних рангів", сім'ї потерпілих та їхні адвокати, які подали 103 скарги. Водночас у протоколі суду не вказано підозрюваних.

Один із суддів висловив сподівання, що суд винесе "точний, швидкий і серйозний" вирок, заснований на "розумній, справедливій, прозорій, чіткій та суворій" процедурі. Суд заслухав заяви адвокатів сімей потерпілих, наступне засідання буде оголошено після проведення додаткових розслідувань прокурором.

Міністерство закордонних справ України у зв'язку зі слуханням заявило, що запити про міжнародну правову допомогу у кримінальному провадженні, надіслані українською стороною до компетентних органів Ірану, не виконані в повному обсязі, документи та інформація, що запитуються, не надані іранською стороною.

Крім того, МЗС висловило подяку за запрошення посла України для участі в цьому засіданні і роз'яснило, що саме тому він не був присутнім на ньому.

"У зв'язку з цим вважаємо недоцільною участь Посла України в Ісламській Республіці Іран у формальному судовому засіданні, де буде зачитано обвинувальний акт. Ми закликаємо Іран виконати свої зобов'язання з міжнародного права і надати запитувану інформацію українським компетентним органам", - йдеться в повідомленні МЗС.

Наголошується, що мета України залишається незмінною – встановлення істини та притягнення винних до відповідальності.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Ірані визнали, що Boeing 737 "Міжнародних авіаліній України" (МАУ) був збитий під Тегераном двома, а не однієї ракетою, як вважалося спочатку.