RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Що категорично не можна робити у свято Ханука: повний перелік заборон

У неділю, 28 листопада починається важливе єврейське свято - Ханука, яке триватиме до 6 грудня.

"Апостроф" зібрав головні заборони цього свята.

У святкові дні заборонено дотримуватися посту. Поститися можна напередодні Хануки та після її закінчення.

Згідно з давнім звичаєм, жінки не працюють у той час, як горять ханукальні світильники. Хоч працювати і дозволено, жінки не повинні робити цього з великої поваги до чуда Хануки.

Масло, що залишилося в чашках світильника, і обгорілі ґноти після Хануки спалюють, оскільки вони служили для виконання заповіді і їх заборонено використовувати для буденних цілей. Масло, що залишилося в пляшці, яке заливали в ханукальний світильник, можна використовувати без обмежень.

Під час запалення святкових вогнів заборонено робити будь-що - навіть вивчати Тору. Більше того, всі справи варто припинити ще за півгодини та настання цього часу та приділити час вивченню Тори.

Вогонь ханукальних вогнів є священними, тому заборонено його використовувати для чогось, крім виконання заповіді.

Не заведено запалювати один ханукальний вогонь від іншого і тим більше запалювати від нього шамаш. Якщо один з вогнів згас раніше, ніж минув мінімальний час горіння світильників, його запалюють знову за допомогою шамаша або якоїсь іншої свічки.

Не можна переносити ханукальний світильник раніше, ніж мине мінімальний час, який мають горіти ханукальні вогні. Після цього світильник можна перенести, навіть якщо вогні ще не згасли.

Протягом усієї суботи забороняється пересувати та переносити ханукальний світильник. Якщо у світильнику, запаленому в п'ятницю, вогні згасли, перш ніж закінчився необхідний час, заборонено запалювати їх знову.

Раніше ми писали, які свята припадають на 28 листопада.