RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Пенсії для українців, які живуть за кордоном: що треба знати про виплати

Для українських пенсіонерів у різних країнах є два принципи виплати пенсій.

"Апостроф" розповідає все, що потрібно знати у таких випадках.

При виїзді пенсіонера з України за кордон на постійне місце проживання призначена пенсія виплачується за 6 місяців наперед перед виїздом. Відлік ведеться з місяця, який слідує за місяцем зняття з обліку за місцем проживання. Виплата пенсій тим, хто виїхав із країни, провадиться лише, якщо це передбачено міжнародним договором.

У яких країнах пенсії виплачують за територіальним принципом

Список країн, які підписали договори з Україною, щодо яких витрати на виплату пенсій здійснює держава, на території якої проживає отримувач:

Вірменія,Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан, Росія, Угорщина, Молдова, Грузія, Азербайджан, Монголія, Румунія, Білорусь.

Як виплачують пенсії

  • пенсійне забезпечення громадян та членів їх сімей здійснюється за законодавством держави, на території якої вони проживають;
  • виплата здійснюється за рахунок держави яка призначає пенсію (крім випадків, коли законодавством нової країни проживання пенсіонера зазначений вид пенсії не передбачений і лише до набуття права на пенсію за законодавством цієї країни);
  • якщо вид пенсії, яку отримує пенсіонер, не передбачений законодавством держави, куди він переїхав, пенсію продовжує виплачувати Україна;
  • для встановлення права на пенсію, у тому числі на пільгових умовах і за вислугу років, враховується трудовий стаж, набутий на території будь-якої з цих держав, а також на території колишнього СРСР;
  • призначення пенсій громадянам держав-учасників Угоди провадиться за місцем проживання.
  • обчислення пенсій проводиться із заробітку (доходу) за періоди роботи, які зараховуються до трудового стажу. (якщо в державах, які призначають пенсії, національна валюта, розмір заробітку (доходу) визначається виходячи з офіційно встановленого курсу на момент призначення пенсії).

Читайте: В Україні збільшать мінімальну зарплату та пенсію: що потрібно знати

У яких країнах пенсії виплачують за пропорційним принципом

Список країн, які підписали договори з Україною, за якими кожна сторона призначає та виплачує пенсію за відповідний страховий (трудовий) стаж, набутий на території держави цієї сторони:

Латвія, Іспанія, Литва, Естонія, Словаччина, Чехія, Болгарія, Португалія, Польща.

Як виплачують пенсії:

  • пенсія призначається та виплачується кожною країною лише за страховий стаж, набутий на її території;
  • страховий стаж, набутий за законодавством кожної з держав, враховується іншою країною для визначення права на пенсію так, ніби цей стаж набуто за її законодавством (за умови, що періоди страхового стажу не перекриваються у часі);
  • у разі переїзду пенсіонера на постійне проживання до цих держав Пенсійний фонд України продовжує переказувати призначену в Україні пенсію щоквартально у валюті тієї країни, де проживає пенсіонер, (у доларах США або в євро) за офіційним обмінним курсом Національного банку України гривні до іноземних валют.

Пенсія "чорнобильцям" сплачується незалежно від країни нового проживання.

Переказ пенсій за кордон сплачує не отримувач, а Пенсійний фонд України.

Виплата пенсії за довіреністю

Пенсія виплачується протягом усього періоду дії довіреності за умови написання пенсіонером заяви про виплату за довіреністю через кожний рік її дії.

Якщо немає міжнародного договору

У такому разі виплата пенсії припиняється. При цьому варто зазначити, що у 2009 році рішенням КСУ це положення було визнано неконституційним. У деяких випадках суди ставали на бік пенсіонера та зобов'язували ПФУ відновити виплату пенсій.