RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

День зимового сонцестояння: якого числа буде і як його святкували у давнину

21 грудня 2021 буде днем зимового сонцестояння. Наші пращури вважали, що після цього дня відбувається "народження нового сонця", саме після нього поступово починає подовжуватися світловий день і коротшати нічна темрява.

"Апостроф" розповідає про те, як святкували цей день давні слов'яни.

За київським часом зимове сонцестояння відбудеться о 17:59 21 грудня. 2022 року - 22 грудня о 5:28 за київським часом.

Для наших стародавніх предків, які повністю залежали від природи, зимове відродження сонця після дня сонцевороту було значною подією для виживання роду.

Саме в цей день предки відзначали Новий рік (Сонцеворот та Святки). 21 грудня, у сонцеворот, у них починався Колядень – перший місяць зими та нового року.

Цього дня давні слов'яни відзначали різдво Коляди, іпостасі одного з головних слов'янських богів Дажбога (Дажбога, Дажбога), що втілювало Сонце.

Святкування розтягувалося у них на 21 день, що допомагало скоротити темну холодну зиму. На Святки готували кашу з медом та родзинками, і солодкі пиріжки з сиром та варенням.

Також було прийнято прикрашати житло ляльками бога Велеса (слов'янського прообразу сучасного Діда Мороза) та Снігуроньки.

По вулицях ходили молоді хлопці та дівчата, які виконували колядки, а у нагороду їм давали частування.

Стародавні слов'яни у першу ніч Коляденя приносили в жертву Коляді качку, порося та інших тварин. Цього дня всі вбиралися в новий одяг і виставляли на столи найкращі частування.

Також було прийнято гадати на майбутнє, намагаючись передбачити врожай, війну, весілля.

Нагадаємо, що в Києві стартували ярмарки з продажу живих ялинок.