RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Субсидія на комуналку: чи можуть її призначити власникам землі чи будинку в селі

Українці, які мають земельний пай чи спадок у вигляді будинку в селі, можуть розраховувати на житлові субсидії. Все залежить від розміру статків.

Про це розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна в інтерв'ю видання "Факти"

За її словами, є загальний принцип, якщо людина заможна і володіє значними статками - держава не допомагає у сплаті комунальних послуг. Тому Міністерство соціальної політики ретельно аналізує та оновлює порядок призначення житлових субсидій, враховуючи індивідуальні життєві ситуації.

"Якщо людина має значні статки, то вона повинна самостійно оплачувати житлово-комунальні послуги. Якщо не має статків — їй допомагає суспільство, тобто інші платники податків", - зазначила міністр.

Лазебна уточнила, що все залежить від ситуації: якщо у людини є певні статки, та вони незначні, і є невеликі доходи, то в такому разі вона може претендувати на житлову субсидію. При цьому дохід від здачі земельного паю чи будинку в оренду також враховують до сукупного середньомісячного доходу під час розрахунку розміру субсидії.

"З будиночком в селі та земельним паєм — той самий принцип. Якщо це десятий будиночок у людини, то вона не може претендувати на субсидію. А якщо людина живе у квартирі у місті, нещодавно отримала будинок у спадок, не здає його в оренду і має низькі доходи, то, безумовно, вона може отримати субсидію", - розповіла вона.

У разі, якщо пай чи будинок в селі було придбано упродовж року перед зверненням за субсидією і їх вартість перевищувала 50 тисяч гривень, то це вважається коштовною покупкою. А відтак, у такої людини мають бути гроші і на комунальні послуги. Субсидія у такому випадку не передбачена.

Якщо ж людина раніше була заможною, могла купувати нерухомість в селі чи земельні паї, а нині життєві обставини змінились і доходи низькі - є шанс на отримання субсидії, зазначила Лазебна.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в уряді розповіли, чи потрібно повертати державі субсидії, якщо в отримувача зросте дохід.