RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Скучили? Під Одесою на берег викинуло тисячі медуз

На морському узбережжі Одещини в Національному парку "Тузловські лимани" стався черговий викид медуз виду корнерот. Цього разу йдеться про сотні тисяч.

Про це повідомив у Facebook завідувач наукового відділу, доктор екологічних наук НВП "Тузловські лимани" Іван Русєв.

Він нагадав, що місяць тому причиною викиду близько мільйона медуз-корнеротів був дуже сильний шторм.

За його словами, новий масовий викид медуз виявили 21 грудня. На цей раз кількість викинутих медуз на берег у розрахунку на багатокілометрову протяжність берега суттєво менша.

"Вчора нами знайшли новий викид медуз корнеротів. Число викинутих медуз у перерахунку на всю пляжну багатокілометрову довжину пересипу в нацпарку налічує сотні тисяч", - зазначив він.

Еколог навів дані вченого Бориса Александрова, що в Чорному морі зустрічається 30 видів медуз, здебільшого дрібні, не більше 20 міліметрів у діаметрі. Серед великих представників - широко поширена місячна або вухата медуза аурелія та корнерот.

"Медузи - хижаки, що харчуються дрібними планктонними тваринами. Тривалість їхнього життя невелика – близько 1 року. Як правило, медузи не залучені до харчових ланцюгів природних екосистем моря і, їх, за рідкісним винятком любительського поїдання шакалами чи воронами, ніхто не їсть, як кормовий об'єкт. Але хвильові процеси моря скоро їх перетворять на «біологічний пил», який і буде залучений у харчовий ланцюг морських та лиманних екосистем", - розповів доктор екологічних наук.

Корнерот вважається однією з найкрасивіших медуз у світі, у групі налічується до 80 різновидів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, чому в Азовському морі в останні роки спостерігається неймовірне збільшення популяції медуз.