RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Чому медуз в Азовському морі стало так багато: гідробіологи дали чітку відповідь

В Останні роки в Азовському морі спостерігається неймовірне збільшення популяції медуз. Гідробіологи з Інституту рибного господарства та екології моря (ІРЕМ) розповіли, чому так відбувається, і що потрібно зробити.

Відповідну статтю відомство опублікувало на своїй офіційній сторінці в соціальній мережі Facebook.

Так, за словами дослідників, на це впливає декілька комплексних факторів. Основним з них є глобальні зміни умов навколишнього середовища, включаючи підвищення температури в зимовий період. Це призводять до поступового врівноважування солоності Чорного та Азовського морів, що сприяє успішній зимівлі навіть теплолюбних видів медуз. Дотого ж, внаслідок таких природних процесів спостерігається аномальне підвищення популяції планктону, який є основним джерелом їжі для цих істот.

З огляду на обставини, гідробіологи заявили, що шукати радикальні способи, як позбутися від медуз, безглуздо. Людям доведеться навчитися з ними співіснувати, тому що боротьба з природою до бажаного результату не приведе, але може зробити ще гірше.

При цьому експерти стверджують, що ця навала може завершитися сама по собі. Так вже було в кінці 1970-х. У 1978 році в Азовському морі була зареєстрована найвища популяція медуз (приблизно 7 мільярдів особин). Варто відзначити, що ще в 2018 році чисельність медуз в Азовському морі була в межах 10 мільйонів особин.

Дослідники відзначають, що в період навали цих істот найкращий спосіб боротьби з ними - створити захисні зони купання біля піщаних пляжів.

За їх словами, це не особливо дорого. Однак, перш ніж діяти, потрібно оцінити ступінь можливого впливу захисних бар'єрних систем на прибережну екосистему.

Нагадаємо, що на одному з популярних українських курортів, через нашестя медуз, туристи не можуть зайти в море.