RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

​Накопичувальна пенсія в Україні: ексміністр пояснив, як це має працювати

Українські депутати хочуть піти шляхом західних розвинених країн, тому мають намір ухвалити проект закону № 2683, який передбачає з 1 січня 2023 року запровадження другого рівня пенсійного забезпечення. Проте вітчизняна реальність виявилася далекою від заокеанського ідеалу.

Про це колишній глава Міністерства соціальної політики Андрій Рева розповів "розповів "Фактам".

Ексміністр пояснив, що суть даного законопроєкту, авторства нардепа Галини Третьякової, полягає в тому, що частину заробітної платні українців вилучатимуть у примусовому порядку і на першому етапі направлятимуть у Державний пенсійний фонд, однак не на виплату поточних пенсій, як нині, а для накопичення коштів на спеціальних рахунках. І через три роки після введення обов'язкової накопичувальної системи застрахована особа одержить право переводити власні пенсійні накопичення у недержавні пенсійні фонди на свій вибір.

Після чого всі пенсійні фонди (державні й недержавні) будуть виходити на фондовий ринок, щоб купувати на торгах акції підприємств.

Надалі підприємства завдяки одержаним коштам зможуть розширювати своє виробництво, зокрема, збільшуючи кількість робочих місць, випускаючи продукцію, отримуючи додаткові доходи. І лише після цього частина отриманого ними інвестиційного прибутку буде зараховуватися на особисті накопичувальні рахунки майбутніх українських пенсіонерів. Накопичені кошти за кілька десятиліть мають повернутися застрахованим особам у вигляді додаткових пенсійних накопичень, зазначив Рева.

Так має виглядати в ідеалі накопичувальна система, проте реальність дещо інша. За словами екс-міністра, влада не врахувала, що накопичувальна система, яка активно працює в Західній Європі та США, взагалі не спрацювала у Східній та Центральній Європі.

"Але є одне але. Ця обов'язкова накопичувальна пенсійна система не спрацювала у країнах Східної та Центральної Європи. Виникає логічне питання – чому? Тому що у тій же Польщі, Угорщині, Чехії, Хорватії, Словаччині, Словенії не було повноцінного фондового ринку", - наголосив ексглава Мінсоцполітики.

Раніше "Апостроф" писав, що в українському уряді озвучили основні етапи підвищення пенсії, які відбулися у 2021 році.