RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Можна розносити вірус ще довго: скільки часу після COVID-19 є ризик заразити інших

Людина, яка перехворіла на коронавірус, може бути надалі небезпечною для здоров'я оточення. Вчені з'ясували, що у середньому вірус залишається активним в організмі близько місяця.

Про це повідомляє видання Frontiers in Medicine, посилаючись на результати дослідження науковців.

Вчені провели експеримент, намагаючись з'ясувати ефективність періоду самоізоляції. У ньому взяли участь 38 чоловіків та жінок, які перенесли легку форму COVID-19. Під час дослідження, з десятого дня після встановлення діагнозу оцінювалась присутність вірусу у зразках мазків з носа.

Було встановлено, що у близько 8% одужавших - вірус упродовж двох місяців продовжував залишатися активним. У деяких осіб ПЛР-тест показував позитивний результат практично два місяці після хвороби, а у виняткових випадках – до семи місяців. Так, у трьох людей позитивний результат становив понад 70 днів, а в одного чоловіка – 232 дні.

Таким чином, результати нового дослідження засвідчили про важливість профілактики COVID-19 серед хворих, які можуть поширювати вірус тривалий час, навіть не підозрюючи на це, за відсутністю симптомів.

За легкої форми - захворювання протікає у вигляді слабко виражених симптомів, температура може підніматися незначно чи залишатися у межах норми. При важкій - стан пацієнта різко погіршується, піднімається дуже висока температура, з'являється сильний кашель, розвивається дихальна недостатність, запалення легень.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в Україні на початку лютого поточного року кількість нових випадків захворювання на коронавірус на добу може значно зрости - на понад 50 тисяч осіб.